Nijmegenaar van het Jaar spreekt tijdens Indië-herdenking: ‘Een hele eer die mij ten deel valt’

Iris Kokosky Deforchaux, Nijmegenaar van het Jaar 2023, krijgt een prominente rol tijdens de komende Indië-herdenking van 15 augustus. Iris is van Indische origine, haar familie leefde generaties lang in het voormalig Nederlands-Indië. Maakte er de Japanse bezetting door en moest na de onafhankelijkheid gedwongen naar Nederland afreizen.

Hoewel ze zich niet voorstaat op haar achtergrond heeft deze wel degelijk invloed gehad op haar loopbaan. Bescheidenheid, maar ook doorzettingsvermogen zitten in haar Indische genen. De bekende fotograaf Armando Ello maakte fraaie foto’s van Iris en haar familie in de serie ‘Generaties Indische Families uit Nijmegen’ (in 2023 was dat de familie Gentenaar). Vanaf eind juli besteedt het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis aandacht aan de familie Kokosky. Iris zal tijdens de herdenking spreken over haar Indische roots. 

De Bloemberg

Iris Kokosky Deforchaux is directeur van basisschool De Bloemberg: een basisschool voor kinderen tot twaalf jaar die in Nijmegen verblijven en (nog) geen Nederlands spreken. Iris is geen standaard basisschooldirecteur die gewoon haar werk doet, maar een drijvende kracht die ervoor zorgt dat deze kinderen zich veilig voelen en zich kunnen ontwikkelen. De meeste kinderen hebben veel meegemaakt, voelen zich onzeker en weten niet of ze in Nederland mogen blijven. In 2023 werd gehoopt op een wat rustiger tijd na enkele roerige jaren rondom het nieuwkomersonderwijs met Afghaanse en Oekraïense vluchtelingen en de uitbreiding van het AZC. Er werd echter een crisisnoodopvanglocatie in de Winkelsteeg voor 1.200 personen neergezet waardoor Iris voor een aantal uitdagingen kwam te staan. De Bloemberg zat vol en er was een personeelstekort onder NT2 docenten. Onder het mom ‘Wat kan wel?’ werd een dependance van De Bloemberg neergezet waar de kinderen van de Crisisnoodopvang terecht konden. Iris zorgde voor tijdelijk personeel en nam deze dependance onder haar hoede zodat de kinderen alles krijgen wat ze verdienen en nodig hebben. (Bron: juryrapport Nijmegenaar van het Jaar).

15 augustus

Iris Kokosky Deforchaux is een echte doorzetter en iemand die weinig praat maar liever de handen uit de mouwen steekt. Dat ze tot Nijmegenaar van het Jaar werd verkozen verbaasde haar zelf nog het meest, ze voelt zich vereerd maar beslist niet bijzonder. De uitnodiging om tijdens de jaarlijkse Indië-herdenking te spreken beschouwt ze wel als een voorrecht. De plechtigheid vindt plaats op donderdag 15 augustus in de raadzaal van het stadhuis van Nijmegen. Andere gasten bij de herdenking zijn: Simone Berger (auteur) en Amber Nefkens (musicus). 

Organisatie: Platform Indische Organisaties Nijmegen (PION). Meer informatie vind je op www.stichtingpion.nl

Dit vind je misschien ook leuk...