Welke kunstenaar helpt Nijmegen naar een circulaire toekomst?

Van april t/m juni kan een nieuwe kunstenaar residentie nemen in het iconische Besiendershuis in Nijmegen. Het initiatief voor de residentie komt vanuit arthouse LUX en Besiendershuis. Hoe kunnen we zoiets ongrijpbaars als de toekomst vormgeven? En welke ideeën kan een kunstenaar bedenken voor het aanpakken van de klimaatcrisis met circulariteit? Kunstenaars van alle disciplines worden aangemoedigd om zich in te schrijven. Dat kan nog tot 18 december.   

Nijmegen als koploper is de circulaire transitie 

Dar (afvalbeheer en beheer openbare ruimte regio Nijmegen) gebruikt ruim 80% van al het Nijmeegse afval weer als grondstof. Maar landelijk worden er nog steeds miljarden kilogrammen afval verbrand, gestort, geloosd of naar het buitenland verscheept. Kan de stad Nijmegen een voortrekkersrol innemen als het gaat om circulaire economie? Welke stappen moeten we als stad nog zetten om naar een duurzame toekomst en een circulaire stad toe te werken?  

De verbeeldingskracht van kunst 

Hoe geef je handen en voeten aan zoiets ongrijpbaars als de toekomst? De verbeelding is een krachtig middel om nieuwe toekomstscenario’s te ontwikkelen voor Nijmegen. Het einddoel is een artistiek product of evenement voor publiek. In ruil is er naast de bekostigde residentie een honorarium en een presentatiebudget beschikbaar voor de kunstenaar. De kunstenaar wordt begeleid door Het Besiendershuis en LUX. 

“We zoeken een vrijgevochten toekomstverbeelder. Iemand die kritisch en nieuwsgierig is en begaan is met de grote vraagstukken rondom klimaat en biodiversiteit waar we nu voor staan en waar snel meer actie op moet worden genomen. We hopen met deze residentie een artistiek product aan de stad Nijmegen te kunnen bieden dat echt voor een verschuiving in de stad kan zorgen. Iets disruptiefs.” Zo zegt programmamaker bij LUX Thijs van Beusekom.  

Praktisch 

Inschrijven voor de residentie kan nog tot 18 december. Meer informatie over de inschrijving en het honorarium zijn hier te vinden: https://www.besiendershuis.com/toekomstdenkers-open-call 

Dit vind je misschien ook leuk…