Nieuw talent Thjum Arts met ‘Tijdloos Genot’ in de Lindenberg

In 2021 won cabaretier en stand-upcomedian Thjum Arts (Nijmegen, 1993) tijdens het Cameretten Festival zowel de jury- als publieksprijs. Deze prijzen, de enthousiaste reacties van publiek en pers en een diepe innerlijke drive waren de redenen voor Thjum om een eerste avondvullend programma te maken: ‘Tijdloos Genot’. De voorstelling is te zien op 30 november in de Lindenberg.

“Verbinding, vergankelijkheid en mijn moeder. Dat zijn toch wel mijn favoriete thema’s.” Thjum is een authentiek figuur die ondanks of misschien wel dankzij zijn voorkeur voor diepgang de lach aan zijn broek heeft hangen.

Tijdloos genot

In zijn debuut Tijdloos Genot brengt Thjum Arts een droogkomische performance. Hij vermengt de tijdsgeest met persoonlijke anekdotes en actuele gebeurtenissen. Terwijl de wereld op volle toeren verder raast, staat de komiek juist stil. Arts zoekt regelmatig naar de grenzen van wie hij kan zijn. “Ik houd ervan dingen te doen die eigenlijk niet bij mij passen en soms niet lukken, het is leuker om naar iemand te kijken die zoekende is. Perfectie is saai om naar te kijken.’’

Politicologie

De in Nijmegen geboren Thjum Arts heeft altijd met veel plezier het toneel beklommen. Toch besloot hij na het vwo Politicologie te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. “Achteraf gezien was het niks voor mij. Ik had meer interesse en minder vaardigheden in de kleinere verbindingen tussen mensen, dat was uit mijn comfortzone, dat wilde ik leren.”

Tijdens zijn studie Politicologie besloot Thjum het dan toch maar eens te proberen als comedian. Zijn allereerste optreden deed hij in het mekka van de Nederlandse comedy, Club Toomler in Amsterdam. Er zouden nog vele volgen. “Toen ging ik pas echt in comedy verdiepen. En dat is was ook wel nodig hoor. In het begin ging het zeker niet van een leien dakje.”

Sociaal werk en comedy

Thjum stopte met zijn studie politicologie en begon de opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming (een zijtak van Sociaal Werk) en rondde die in 2019 af. “Daar heb ik veel geleerd wat ik nog niet kon. Sociaal werk en comedy versterkten elkaar wel. De mensen waar ik mee werkte en het publiek waar ik voor speelde waren beiden een spiegel voor mezelf. Ik leerde mezelf beter kennen door de ogen van de ander.” Na zijn studie ging het met comedy zo goed dat hobby veranderde in beroep. Zeker na het winnen van Cameretten. “Succes is een meevaller.”

Tijdloos Genot van Thjum Arts is te zien op donderdag 30 november 2023 in de Lindenberg om 20.30 uur. Meer informatie en kaartverkoop: www.delindenberg.com/thjum. Adres: Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen.

 

Dit vind je misschien ook leuk…