Minder CO2-uitstoot en betere bereikbaarheid door samen te reizen naar de NN Zevenheuvelenloop

Ook dit jaar trotseren duizenden sporters op 18 en 19 november weer de zeven heuvels in Nijmegen. De meeste deelnemers komen te voet, met de fiets of met de trein. Een derde van de deelnemers komt echter met de auto. De NN Zevenheuvelenloop, NS, provincie Gelderland en samenreis-widget Slinger stimuleren juist die deelnemers om samen met de trein naar Nijmegen te reizen. Dit verbetert niet alleen de bereikbaarheid van Nijmegen, maar zorgt bovenal voor een lagere CO2 uitstoot.

Met de auto en de trein

Bij een combireis reist een deelnemer en/of toeschouwer met de auto naar een NS-station net buiten Nijmegen en gaat van daaruit verder met de trein. Bij de stations in Elst, Cuijk en Wijchen is voldoende gratis parkeermogelijkheid. De reistijd vanaf het station in Elst naar Nijmegen is 9 minuten, vanuit Wijchen ben je er in 11 minuten en vanuit Cuijk sta je in 14 minuten in het centrum van Nijmegen. Op www.nnzevenheuvelenloop.nl/samennaarde7h lees je meer en kun je direct je reis regelen via de NS Reisplanner en een rit aanbieden of zoeken in de Slinger widget.

Alexander Vandevelde, directeur Stichting Zevenheuvelenloop: “We weten al jaren dat het reizen van onze deelnemers naar ons evenement ongeveer 70% van onze CO2 uitstoot bepaald. Daarom verplaatsten we begin jaren ’90 onze start in de buurt van Nijmegen Centraal en verkochten we toen al NS-combitickets. Duurzaam reizen vraagt om gedragsverandering en die bereiken we alleen samen met partners als NS, Slinger en de Provincie Gelderland. Alleen hadden we deze duurzamere reisopties nooit kunnen realiseren.”

Samen reizen

Bij Slinger zag men dat bij de meeste auto’s richting een evenement slechts 2 plekken gevuld zijn; veel ongebruikte plaatsen dus. In de Slinger widget op de website van de NN Zevenheuvelenloop kunnen deelnemers daarom hun autorit naar station Elst, Cuijk en Wijchen aanmelden voor het weekend van de NN Zevenheuvelenloop. De autorit inclusief vertrektijd, beschikbare plaatsen en bestemming is zichtbaar voor andere deelnemers. Zij kunnen een plek in deze auto reserveren. De deelnemers maken onderling afspraken over het verdelen van de kosten en reizen vervolgens samen naar het station, waar ze vervolgens per trein verder gaan richting Nijmegen.

Helga Witjes, gedeputeerde Sport provincie Gelderland: “De NN Zevenheuvelenloop is één van de Gelderse sportevenementen die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid. De afgelopen jaren heeft de organisatie al veel stappen gezet, mooi dat er dit jaar samen met NS en Slinger weer een stap wordt gemaakt om de Co2 uitstoot te verminderen. Zo laten we zien dat als we de krachten bundelen, we sneller kunnen verduurzamen.”

Meer informatie is te vinden op de website van de NN Zevenheuvelenloop.

Dit vind je misschien ook leuk…