LUX vertoont nieuwe VPRO documentaire Spijtmoeders en speelfilmdebuut Melk van Nijmeegse filmmaker Stefanie Kolk

Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? 'Spijtmoeders' is een film over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn. Op woensdag 24 april vertoont LUX eenmalig deze nieuwe VPRO documentaire met uitgebreid nagesprek met diverse experts en sprekers. Op zaterdag 13 april is de speelfilm ‘Melk’ te zien, een waarachtig drama over rouw niet alleen van een kind, maar ook van het aanstaande moederschap zelf. Inclusief nagesprek met de Nijmeegse filmmaker Stefanie Kolk.

De angst voor oordelen van anderen is groot bij de vrouwen in de documentaire Spijtmoeders: wat als mensen denken dat ze geen goede moeders zijn, dat ze niet goed voor hun kind zorgen? Wat als ze denken dat ze niet van hun kind houden? Ouderschap is hard werken, en het beeld dat het moederschap voor elke vrouw de ultieme ‘lotsbestemming’ is en haar ‘natuurlijk’ of ‘intuïtief’ af zou moeten gaan levert veel druk op. 

Schaamte en schuld 

Regisseur Milou Gevers sprak tientallen moeders en vond drie vrouwen bereid hier eerlijk over te spreken. De vrouwen vertellen over hun worstelingen met het moederschap, de schaamte en schuld die zij voelen, en de hoge verwachtingen die de maatschappij aan hen stelt. Na de documentaire gaat het publiek in gesprek met de regisseur, journalist en schrijver van o.a. Ik werk al (ik krijg er alleen niet voor betaald) Lynn Berger en journalist en schrijver van o.a. Echte vrouwen krijgen een kind Liesbeth Smit onder leiding van moderator en schrijver van Al die liefde en woede Ianthe Mosselman.  

Een vriezer vol moedermelk 

De speelfilm Melk is het debuut van de Nijmeegse filmmaker Stefanie Kolk. De film volgt een vrouw die haar moedermelk probeert te doneren na de stilgeboorte van haar kindje. Ze wil de melk die ze aanmaakt doneren aan iemand met een baby die zelf geen moedermelk kan produceren. aar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Vastberaden groeit de voorraad, nooit eerder riep een vriezer vol moedermelk zoveel emoties op. Melk gaat over rouw en afscheid. Niet alleen van een kind, maar ook van het aanstaande moederschap zelf. Na de film is Stefanie Kolk aanwezig voor een gesprek en vragen van het publiek.

Kaarten voor beide programma’s zijn te koop via de website van LUX: www.lux-nijmegen.nl  

Dit vind je misschien ook leuk…