Lindenberg herdenkt 80 jaar bombardement en bevrijding

In de week van 19 februari 2024 herdenken we in Nijmegen een zwarte dag in de geschiedenis: het verwoestende bombardement op de Nijmeegse binnenstad op 22 februari 1944. Om hier met aandacht bij stil te staan vinden er in de stad allerlei initiatieven plaats, waaronder de muzikale vertelavond Words on War op maandag 19 februari en de voorstelling Het Gelegenheidsbombardement op woensdag 21 februari. Deze twee activiteiten zijn beiden gratis te bezoeken en vinden plaats in Lindenberg Cultuurhuis in het kader van ’80 jaar Vrijheid’.

Words on War (in samenwerking met Meneer Otis)

Met woorden die de bezoeker mee terugnemen in de tijd, wordt tijdens de muzikale vertelavond Words on War herdacht wat er 80 jaar geleden is gebeurd tijdens het verwoestende bombardement op de Nijmeegse binnenstad. Naast de verhalen over onvrijheid, klinken tegelijkertijd de vertellingen over hoop voor de toekomst. Theatermaker en publiekshistoricus Tijmen Dokter, verhalenverteller Chiem van Straaten en (oud) stadsdichter Heidi Koren en campusdichter Thijs Kersten nemen de bezoeker mee in een avond vol verhalen. Dichter, schrijver en columnist Qader Shafiq sluit af met een vrijheidsoverweging.

Het Gelegenheidsbombardement

Het Gelegenheidsbombardement is een op maat gemaakte voorstelling over het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Actrice Anne Rats combineert de voor haar bekende flarden van het oorlogsverleden van haar vader met de verhalen van een jonge Nijmeegse vrouw en een jonge Amerikaanse piloot. Hun levens raken elkaar op dramatische en fatale wijze. De Nijmeegse Emma verliest haar hele familie tijdens het bombardement. Henry, de veel te jonge Amerikaanse piloot, gooit de betreffende bommen. Kun je als jong mens ‘doorleven’ tijdens een oorlog en hoe leeft die oorlog in jou voort nadat deze is afgelopen? Voor iedereen vanaf 12 jaar.

Lichtprojecties

Naast deze voorstellingen zijn er in de week van 19 februari ook lichtprojecties op diverse gebouwen in de binnenstad te zien. Ook de Market Garden muurschildering op het Lindenberg-gebouw wordt uitgelicht.

Praktische informatie

Herdenking 80 jaar bombardement vindt plaats in de week van 19 februari. Aan de activiteiten die in deze week worden aangeboden, kan gratis worden deelgenomen. In verband met beperkte beschikbaarheid van stoelen is aanmelden verplicht voor Words on War op maandag 19 februari en Het Gelegenheidsbombardement van De Stokerij op woensdag 21 februari (zowel matinée als avondvoorstelling).

Voor meer informatie en aanmelden, kijk op: www.delindenberg.com.

Dit vind je misschien ook leuk…