Lezing "Contact met Robots" in de Lindenberg

Robots spelen een steeds prominentere rol in onze samenleving. Worden robots ooit onze medemensen, of blijft het ‘doen alsof’? En hoe beïnvloedt het contact met robots ons als mens? Tijdens de lezing Contact met Robots op woensdag 22 mei in de Lindenberg proberen cognitiewetenschapper Evelien Heijselaar, kunstenaar Bram Ellens en dansers van ArtEZ een antwoord te geven op deze vragen. Dit programma is een initiatief van Radboud Reflects en Lindenberg Kunst en Technologie.

Meer dan taal

Op dit moment ligt de nadruk in de robotica vaak op taal, verbale communicatie en denkvermogen, maar juist door non-verbale communicatie en beweging zijn mensen geneigd om leven, gevoel en ervaring te zien in niet-levende wezens. Hoe komt het dat wij gevoelens en intenties in robots zien en dat we ons aan ze kunnen hechten? Hoeveel gevoel en intentie lezen wij in onze interacties met robots en hoeveel brengen de robots zelf?

Meer dan metaal

Toekomstige generaties groeien op in een wereld waarin robots overal zijn. Collega’s, docenten, danspartner, therapeut – in de toekomst zijn het misschien wel robots. Voor toekomstige generaties is contact met robots misschien wel net zo vanzelfsprekend, als het constant verbonden zijn met vrienden en familie via smartphones voor de huidige generaties. Hoe gaan toekomstige generaties zich tot robots verhouden? En als we ons op steeds menselijkere manieren aan robots hechten, kunnen we ze dan nog zomaar weggooien?

Over de sprekers

Evelien Heijselaar is cognitiewetenschapper aan de Radboud Universiteit. Heijselaar onderzoekt hoe en waarom mensen ‘leven’ in robots waarnemen en of onze gevoelens en gedachten over robots hetzelfde zijn als die over mensen. Bram Ellens is kunstenaar. Hij onderzoekt de relatie tussen mens en technologie door machines in een menselijk of dierlijk licht te plaatsen. Dansers van ArtEZ voeren een improvisatiedans op, samen met een robotarm, gemaakt door Bram Ellens.

Deze lezing is een samenwerking van Radboud Reflects en Lindenberg Kunst en Technologie. In de lezingen van Radboud Reflects geven wetenschappers de nieuwste inzichten over een diversiteit aan onderwerpen. Lindenberg Kunst en Technologie maakt allerlei programma's binnen het thema Kunst en Technologie. Er wordt kunst getoond die de mogelijkheden en grenzen van (digitale) technologieën opzoekt.

De lezing start om 20.00 en duurt tot 21.30. Tickets (€ 7,50,- regulier / €5,- medewerkers RU / €0,- scholieren) zijn te bestellen via de website van de Radboud Universiteit.

Dit vind je misschien ook leuk…