Nieuwste Verhaal van Gelderland Podcast aflevering gaat over de Stevenskerk

Als je nu door de Stevenskerk in Nijmegen loopt, zien je veel witte muren en witte pilaren. In de middeleeuwen was dit waarschijnlijk heel anders. Toen werden de kerkgangers omringd door tientallen altaren, muurschilderingen en gebrandschilderde ramen: het was een groot kleurrijk geheel. Een deel van deze muurschilderingen is nu bedekt onder witte verf, maar niet alles. In de nieuwste aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast bezoekt presentator René Arendsen de Stevenskerk. Wat zien we nog terug van deze kleurrijke middeleeuwse plek?

In de Verhaal van Gelderland Podcast springt presentator René Arendsen met de luisteraars door de geschiedenis van Gelderland van de prehistorie tot nu. In elke aflevering bezoekt René een museum, spreekt hij met een expert en behandelt hij een thema en tijdvak uit de Gelderse geschiedenis. Wil je weten hoe Hugo de Groot gedurende zijn gevangenschap op Slot Loevestein leefde? Wie was ook alweer de Gelderse hertogin Catharina van Bourbon? En wat kwam Ludger doen in de Achterhoek? In de Verhaal van Gelderland Podcast kom je niet alleen meer te weten over de Gelderse geschiedenis, je ontdekt ook waar je dit verleden in de provincie kunt beleven.

Het centrum van de stad

In de nieuwste aflevering reizen we af naar het centrum van Nijmegen. Al meer dan 750 jaar torent de Stevenskerk hoog uit boven de oude binnenstad van Nijmegen. Gids Hans Kaaijk neemt ons mee terug naar de katholieke en kleurrijke late middeleeuwen. We ontdekken enkele muurschilderingen die de Reformatie hebben overleefd en we bezoeken de grafkelder van de Gelderse hertogin Catharina van Bourbon. Hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde Johan Oosterman vertelt over de Moderne Devotie. Dit was een vernieuwingsbeweging binnen de katholieke kerk die in de veertiende eeuw ontstond op de oevers van de Gelderse IJssel.

Elke week een nieuw verhaal

Elke woensdag verschijnt er een nieuwe aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast. Luisteraars kunnen het nieuwe seizoen vinden en beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, Soundcloud en via verhaalvangelderland.nl/podcast

Deze podcast is onderdeel van het project Verhaal van Gelderland. Dit project wordt mogelijk gemaakt door provincie Gelderland en is een initiatief van Erfgoed Gelderland, een coöperatie van meer dan 240 Gelderse erfgoedorganisaties. Samen vertellen zij het Verhaal van Gelderland.

Dit vind je misschien ook leuk…