Kennis opdoen vanuit je luie stoel

Experts uit de regio delen hun schat aan specifieke kennis tijdens de online lezingenreeks ‘Kennisdelers’ van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Op woensdag 15 maart spreken Nik Linders en Suus te Braak van 20.00 tot 21.00 uur over zelfidentificatie, gender en seksualiteit. Op 22 maart vertelt de Nijmeegse archeoloog Joep Hendriks over nieuwe inzichten in middeleeuws Nijmegen en op 29 maart gaat neurobiologisch leefstijlcoach Marsha Buuron in op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen met autisme.

Kennis opdoen terwijl je thuis lekker op je eigen comfortabele stoel of bank zit: dat is mogelijk met de lezingenreeks Kennisdelers. Vier regionale experts delen online hun kennis met geïnteresseerde luisteraars. Via de chat kun je vragen stellen aan de sprekers. Deelname is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om mee te doen. De lezingen vinden telkens van 20.00 tot 21.00 uur plaats via het online platform WebinarGeek.

Zelfidentificatie, gender en seksualiteit

Het gaat tegenwoordig in de media en in het publieke debat veel over diversiteit en inclusie op het gebied van seksualiteit en genderidentificatie. Veel mensen vinden het moeilijk om helemaal te doorgronden wat dat precies betekent, en om op de juiste manier rekening te houden met iedereen. Dit is vaak geen onwil, maar een gebrek aan kennis of ervaring. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we elkaar beter begrijpen? En hoe doen we dat zonder steeds dezelfde mensen te vragen om hun identiteit uit te leggen? Suus te Braak (Queer coach, docent/educator, en ervaringsdeskundige) en Nik Linders (promovendus en onderzoeker Gender & Diversiteit aan de Radboud Universiteit) verkennen op woensdag 15 maart samen wetenschappelijke theorieën over inclusie en wederzijds begrip, en reflecteren op hoe dit in de praktijk werkt. De lezing sluit aan bij het thema van de Boekenweek (11 t/m 19 maart): ‘Ik ben alles’.

Nieuwe inzichten in middeleeuws Nijmegen

De recente opgravingen in het industriegebied ten westen van Nijmegen leveren een nieuw beeld op van het middeleeuwse cultuurlandschap rondom de latere stad Nijmegen. Hier vonden de gemeentelijke archeologen een intrigerend omgracht terrein uit de middeleeuwen. Een vondst die niet los gezien kan worden van de burcht op het Valkhof. Senior archeoloog en projectleider bij de gemeente Nijmegen Joep Hendriks presenteert op woensdag 22 maart de voorlopige resultaten van de opgravingen. Ook licht hij toe hoe dit nieuwe archeologische fenomeen in Nijmegen-West past binnen het bestaande beeld van Nijmegen tussen de 8e en 12e eeuw.

De sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen met autisme

Kinderen met autisme ontwikkelen zich op sociaal en op emotioneel gebied anders dan andere kinderen. Daardoor missen ze vaak de aansluiting bij leeftijdsgenootjes. Ook laten kinderen soms gedrag zien dat we niet snappen. Tijdens deze lezing legt neurobiologisch leefstijlcoach Marsha Buuron van BijzonderBrein op woensdag 29 maart uit hoe het komt dat de ontwikkeling van kinderen met autisme op sociaal en op emotioneel gebied anders loopt. Ook legt ze uit wat je als ouders kunt doen om de sociale en emotionele ontwikkeling te ondersteunen en is er ruimte voor vragen.

Aanmelden via de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid: www.obgz.nl/agenda. Deelname is gratis.

Dit vind je misschien ook leuk…