Groeiende kunstinstallatie I Am All Here van Bas Kosters

Ontwerper en kunstenaar Bas Kosters laat zijn vertrouwde werkplek in Amsterdam-Noord tijdelijk achter zich in een zoektocht naar persoonlijke transformatie bij Expo Bart Nijmegen. Vanaf 9 mei werkt Kosters hier aan een groeiende kunstinstallatie van grote zelfportretten op schilderijen en wandkleden. Tijdens deze open atelier periode is publiek welkom om het maakproces van dichtbij te komen bekijken en zijn er live events en workshops om aan deel te nemen.

De creaties van Bas Kosters vormen een kleurrijke en alsmaar groeiende wereld. Textiel, grafische kunst, schilderijen, soft sculptures of keramiek; welke kunstvorm Bas ook gebruikt, zijn beeldtaal blijft herkenbaar. Zijn werk is cartoonesk, humoristisch, erotisch en schurend. “Mensen denken vaak dat mijn werk luid en expressief is, maar het is ook introvert en ingetogen,” vertelt Bas. “Ik streef naar zachtheid, en denk dat ik met mijn werk een veilige plek creëer voor de menselijke emotie.” Zijn kunstwereld wordt bewoond door allerlei steeds terugkerende speelse figuren, waarmee hij persoonlijke en maatschappelijke thema’s verbeeldt.

Het hoofd van Bas duikt soms ook op in zijn eigen kunstwerken. Zo werkt hij al meer dan 20 jaar aan de fotoserie Close Up Project: intieme zelfportretten. Nu borrelt bij hem de vraag op: in hoeverre is een kunstenaarsportret interessant voor een toeschouwer?  Bas transformeert zijn fotoportretten en oude kledingstukken tot een wandkleed: The Son. “Dit werk gaat over de band tussen mij en mijn ouders,” legt hij uit. “Het verbeeldt thema’s zoals herdenken, vereren, connectie, eenzaamheid, liefde en vergankelijkheid.” Bas maakte de wandkleden ter ere van zijn overleden vader en moeder en belichamen de overdrachtelijke kracht van textiel. In zowel The Son als I Am All Here spelen het uitdrukken en transformeren van jezelf als individu een rol, en tegelijkertijd je verbondenheid met anderen. Met zijn expositie I Am All Here onderstreept Bas het belang van het maken en van liefdevolle aandacht aan iets besteden. Bas: “Door het bundelen van maakenergie stuur je een positieve kracht de wereld in. Ik denk dat de wereld dat echt nodig heeft.”

Bas organiseert verschillende events tijdens zijn werperiode in Nijmegen. Op zaterdag 25 mei kan publiek meedoen aan de workshop ‘How I See Myself’ waarbij je je eigen zelfportret maakt op een wandkleed. Op zaterdag 18 mei worden en bruggen gebouwd tussen generaties tijdens de tweede editie van Kunstklets X Club Goud., waarbij senioren samen met jongvolwassenen de expositie van Bas Kosters bekijken.

Aanmelden kan via info@expobart.nl.

Dit vind je misschien ook leuk…