Het Nationaal Jeugdorkest: Wintertournee met Weense inslag

In het Nationaal Jeugdorkest ontmoeten de allerbeste conservatoriumstudenten van het land elkaar. Zij maken deel uit van het toptalenten-ontwikkelingsprogramma van de Nationale Jeugdorkesten Nederland. Voor de Wintertournee die eind januari plaatsvindt, brengt het orkest een programma met een Weense inslag.

Het is voor het orkest een eer om samen te werken met de in Wenen woonachtige Nederlandse top-celliste Harriet Krijgh. Zij kan als geen ander uitdrukking geven aan de diep melancholieke klanken van Elgars emotioneel geladen celloconcert uit 1919. Wenen is ook de thuisstad van dirigent en Bruckner-specialist Martin Sieghart, in Nederland jarenlang chef van Het Gelders Orkest.

Met Bruckners epische Negende Symfonie opent het NJO het Brucknerjaar 2024. Dat doet het orkest niet alleen op de grote podia van Nederland; de Weense connectie van dit programma wordt helemaal compleet gemaakt doordat het NJO is uitgenodigd het laatste concert van de serie in de wereldberoemde Gouden Zaal van de Musikverein in Wenen te spelen.

Bruckner werd in 1824 in provinciaal Oostenrijk geboren maar woonde voor het grootste deel van zijn werkend leven in Wenen. Hier beleefde hij zijn grootste triomfen, al werd de diepreligieuze componist, vernieuwend en visionair maar altijd zoekend en schavend, in eerste instantie door de Weense elite niet begrepen en zelfs verguisd. Het was ook toen al de jonge garde die zijn muziek als eerste omhelsde en de opmars vormde voor het enorme succes dat Bruckner later zou kennen.

Kom en hoor hoe muziekprofessionals van morgen zich met de hen kenmerkende energie storten op de grootse muzikale vergezichten, de mysterieuze koperklanken en de intens doorleefde passages van het laatste, onvoltooide meesterwerk van Bruckner, dat na zijn dood in première ging. In Wenen.

Het Nationaal Jeugdorkest
Martin Sieghart – dirigent
Harriet Krijgh – cello

Op 25 januari om 20.15 uur spelen ze in Concertgebouw De Vereeniging

Het Jeugdorkest Nederland, het Nationaal Jeugdorkest en het Jong Metropole maken deel uit van de Nationale Jeugdorkesten Nederland, het nationale platform voor de ontwikkeling van jong muzikaal toptalent.

Voor meer informatie en tickets, kijk op: www.njo.nl/concerten/concertagenda.
 

Dit vind je misschien ook leuk…