Feestelijke opening Victor Westhofflaan plus Hortuscafé

Donderdag 9 juni wordt een bijzondere dag voor Hortus Nijmegen. Die avond (19.30 uur) opent RU-rector magnificus Han van Krieken officieel de toegangsweg naar de tuinen. Deze weg gaat voortaan Victor Westhofflaan gaat heten. Vervolgens finisht Nijmegenaar en natuuractivist Jeroen van Zuylen zijn sponsorfietstocht ‘Jeroen en de zeven beelden’. En aansluitend is er het Hortuscafé, dit keer over het bijzondere gedachtegoed van Westhoff.

Hortus Nijmegen heeft ruim vijftig jaar als postadres de D'Almarasweg 22d gehad. Het stuk naar de Botanische Tuin en de Theetuin wordt nu herdoopt in Victor Westhofflaan. Het is een mijlpaal die Hortus Nijmegen met grote trots vervult. Radboud Universiteit richtte de Hortus destijds op, sterk geïnspireerd door plantensocioloog Victor Westhoff. Westhoff legde de wetenschappelijke basis voor de natuurbescherming in Nederland. Hij heeft een standbeeld in de Botanische Tuin (en op zes andere, groene plekken in Nederland).

Han van Krieken, rector magnificus van Radboud Universiteit, opent de laan, in aanwezigheid van een aantal leden van de familie Westhoff.

Jeroen arriveert

De eerste fietser die vervolgens op 9 juni over de laan naar Hortus Nijmegen zal rijden, is Jeroen van Zuylen. Hij startte op 27 mei met zijn 1.000 kilometerlange fietstour ‘Jeroen en de zeven beelden’. Overal waar hij langskomt in Nederland vraagt Jeroen aandacht voor natuurbehoud. Juist daarom fietst hij langs de zeven beelden van Victor Westhoff. Hij begint en eindigt bij het beeld in de Botanische tuin van Hortus Nijmegen. Zijn tocht is tevens bedoeld als sponsortocht voor Hortus Nijmegen.

Westhoff in de praktijk

Dan is het tijd voor twee bijzondere sprekers. Het gaat om:

  • Frank Saris, natuurbeschermer en schrijver van een thematische biografie over Victor Westhoff. Hij gaat het hebben over de ideeën van Westhoff en hoe die in de praktijk te brengen.
  • Matthijs Schouten, ecoloog/filosoof en strategisch adviseur van Staatbosbeheer. Hij spreekt met een natuurfilosofische insteek over de beleving en het behoud van de natuur. De wereldwijde crises kunnen alleen opgelost worden met veel meer aandacht voor de natuur.

Kaartjes (5 euro) via www.hortusnijmegen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...