Familie Alien: een familiefestival over de ruimte

Een fonkelende festivaldag over de ruimte voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar en hun grote mensen: dat is de Familie Alien. Op zondag 26 november van 13.00 tot 16.30 uur kunnen kinderen in Bibliotheek Mariënburg in Nijmegen sterrenkijken, planeten knutselen, de ruimte induiken en astronautentraining krijgen. De familiedag is een samenwerking tussen Bibliotheek Gelderland Zuid, InScience, Valkhof Museum, Go Short en Arthouse LUX. De toegang is gratis. 

Nijmegen heeft op zondag 26 november zijn eigen ‘Space Center’. Verschillende culturele partners in Nijmegen bieden kinderen en hun grote mensen in Bibliotheek Mariënburg een bijzondere ruimtevaartervaring.  

Ready for take off


Hoe word je astronaut? Hoe is het om te zweven? Bestaat buitenaards leven? En wat is het allermooiste plekje in het heelal? Het antwoord op al deze vragen en nog veel meer geeft schrijver en journalist Sander Koenen. Hij neemt bezoekers mee op een reis naar de ruimte vol experimenten, video’s, foto’s en fantastische verhalen. Sander schrijft verhalen voor bladen als National Geographic, Quest, Kijk en Quest junior. Hij schreef ook boeken (DroomvluchtRuimteschip AardeKun je gamen in de ruimte?) en hij speelde samen met astronaut André Kuipers de theatershow Space Academy Live.

Doorlopend programma


Wetenschapsjournalist Roel van der Heijden neemt zijn huiskamerplanetarium mee naar de bieb. Kinderen kunnen lekker gaan liggen en zich vergapen aan de sterrenhemel boven hun hoofd. Gewoon op het plafond van de bieb. Ondertussen leren ze van alles over de planeten die ze zien. Hoe zouden de inwoners van andere planeten eruit zien? Kinderen kunnen tijdens een doorlopende workshop hun eigen ruimtewezen ontwerpen. Vervolgens maken ze met hun zelfgemaakte alien een eigen stop-motionfilmpje of een ruimtefilmpje tussen de sterren met een green screen. Zelf kijken naar films kan ook, er worden drie korte animatiefilms over de ruimte vertoond. Of ga dansen in een zwart gat met Rosine Langbroek en Kim Tuerlings en ervaar hoe het is om hierin rond te zweven. Het kan allemaal tijdens Familie Alien.  

Meer informatie over het programma is te vinden op www.obgz.nl/familiealien. De toegang is gratis. Aanmelden voor de ‘Reis naar de ruimte’ van Sander Koenen en ‘Dansen rondom en in het zwarte gat’ met Rosine Langbroek en Kim Tuerlings  is gewenst, maar niet verplicht. Voor de overige onderdelen is aanmelding niet nodig. 

Dit vind je misschien ook leuk…