Gratis Expositie Besiendershuis onthult Geheimen opgraving Waalkade

Van 1 t/m 29 oktober opent het 16e-eeuwse Besiendershuis in Nijmegen zijn deuren voor een opmerkelijke expositie, mogelijk gemaakt door de toewijding van vrijwilligers van de afdeling Nijmegen en Omstreken van de AWN (Nederlandse Archeologievereniging), met ondersteuning van Bureau Archeologie en Bodemkwaliteit van de gemeente Nijmegen.

In het najaar van 1996, tijdens de voorbereidingen voor nieuwbouw in de buurt van de Waalkade en de Lage Markt, werd een archeologische opgraving uitgevoerd. Een opvallende vondst was een tot dan toe onbereikbare beerput, die met inventiviteit werd leeggezogen en waarvan het opgezogen materiaal zorgvuldig werd bewaard. Het mysterie van deze opgraving bleef echter onopgelost, tot nu.

In het afgelopen jaar, getekend door de coronapandemie, hebben AWN-vrijwilligers zich vastberaden ingezet om het opgezogen materiaal uit deze beerput te onderzoeken. Krat voor krat werd het materiaal geanalyseerd en gedocumenteerd. Na de pandemieperiode werd het materiaal verder onderzocht en gereconstrueerd. Het resultaat is een fascinerend inzicht in het leven van de mensen die ooit dit stukje Nijmegen bewoonden. Geen kostbare schatten, maar alledaagse gebruiksvoorwerpen van gewone mensen.

De tentoonstelling bevat onder andere twee intrigerende kralen in de vorm van doodshoofden, naast meer alledaagse items zoals pispotten en aardewerk in Rijnlandse traditie. Opvallend zijn de ongeglazuurde vuurtestjes, waarvan er talloze zijn gevonden. De expositie onthult ook hoe de (pak)huizen in het dichtbevolkte Nijmegen steeds verder werden opgedeeld en hoe de ligging tegen de stadsmuur de ontwikkeling van de panden beïnvloedde.

Tijdens de expositie zullen de AWN-vrijwilligers uit de regio Nijmegen aanwezig zijn om persoonlijke verhalen te delen en bezoekers te begeleiden bij hun ontdekkingstocht. Voor kinderen is er een boeiende speurtocht beschikbaar.

  • Locatie: Besiendershuis, Steenstraat 26-28, Nijmegen
  • Openingstijden: Woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur. Tijdens de herfstvakantie ook geopend op dinsdag en donderdag.
  • Toegang: Gratis
Voor meer informatie over deze unieke expositie, bezoek de website op www.awnregionijmegen.nl/expositie.

Dit vind je misschien ook leuk…