Een dag uit het leven van een 19e-eeuws weeskind

Vanaf dinsdag 2 augustus start in het Van ’t Lindenhoutmuseum in Nijmegen de activiteit ‘Een dag uit het leven van Petertje’. In de kelder kunnen kinderen een expositie bekijken over een dag uit het leven van een kind op Neerbosch in de 19e eeuw. Tegelijkertijd lezen we voor uit het boek Petertje en kunnen kinderen de leesplank (Aap, Noot, Mies) afmaken en kijken bij een naaimachine uit deze tijd. De activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

De kinderen worden meegenomen in het verhaal van Petertje, een kind dat gewoond heeft in de Weesinrichting Neerbosch. Zijn enige houvast was zijn grijze koffertje. Tijdens de activiteit komen prenten, foto’s en voorwerpen uit het koffertje van Petertje aan bod. De kinderen beleven de eerste dag van Petertje op Weesinrichting Neerbosch. Hij gaat naar school, naar de kerk, speelt met de andere kinderen en gaat – aan het einde van de dag – tevreden naar bed.

De activiteit is gekoppeld aan de nieuwe tentoonstelling ‘Een dag in Neerbosch’. In 1900 hebben kinderen een strikt dagschema. Elke dag stipt om kwart voor zes ’s ochtends gaat de bel in de slaapzaal, waarna de kinderen zich moeten wassen met koud en vies water. Dan is het tijd om aan te kleden. De kinderen moeten er netjes uitzien, want om half acht begint de kerkdienst in de Weezenkapel. Om acht uur verzamelen de kinderen zich vervolgens in de eetzaal voor het ontbijt. Na het ontbijt is het even tijd om te spelen voordat de kinderen naar school moeten, waar ze les krijgen in verschillende vakken. In ‘Een dag in Neerbosch’ zijn deze omgevingen in het klein nagemaakt en loop je in één rondje door de verschillende dagdelen. De tentoonstelling is interactief en laat kinderen beleven hoe kinderen in 1900 leven, leren en spelen.

Deze activiteit is – tijdens de zomervakantie – iedere dinsdag en woensdag te doen in het museum. Het museum is dan geopend tussen 10.00 en 16.00 uur. Toegang tot het museum is gratis met een Museumkaart.

Dit vind je misschien ook leuk...