Duurzaam bekersysteem op de Vierdaagsefeesten

Vanaf komende editie kunnen alle gebruikte drinkbekers op de Vierdaagsefeesten, hoogwaardig gerecycled worden tot nieuwe bekers. Met dit circulaire bekersysteem van rPET softcups werkt Stichting Vierdaagsefeesten aan schonere feesten en minder plastic verspilling. Daarnaast lopen ze hiermee vooruit op aankomende wetgeving die vanaf januari 2023 gebruik van plastic wegwerpbekers zonder circulair systeem verbiedt.

Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder Stichting Vierdaagsefeesten: “We gebruiken single-use bekers die worden gerecycled, omdat een herbruikbare hardcup beker (nu nog) te veel nadelen kent op het gebied van hygiëne, beschikbaarheid in grote hoeveelheden en logistiek. De single-use bekers moeten wel schoon en zorgvuldig ingezameld worden om er weer bekers van te kunnen maken, dat gaat niet als ze al op de grond hebben gelegen en er bijvoorbeeld zand op is gekomen. Daarom hebben we de hulp van bezoekers nodig, om de gebruikte bekers terug te brengen naar de bar en zo de kringloop te sluiten.”

Hoe het werkt?

Bij de aankoop van je eerste drankje betaal je eenmalig € 0,50 als milieubijdrage. Bij elke volgende bestelling betaal je alleen de consumptieprijs, mits je weer een beker inlevert. Alle buitenbarren van de Vierdaagsefeesten doen mee aan hetzelfde systeem en gebruiken dezelfde beker, je kunt dus met je lege beker een nieuw drankje bestellen bij alle podia en terrassen in de binnenstad. Ook De 4Daagse wandelmars sluit aan bij dit systeem op het start- en finishterrein de Wedren.

Bouwmeister: “Het is uniek in Nederland en een hele prestatie dat we met zo veel verschillende ondernemers op zo’n groots, open evenement allemaal hetzelfde systeem gaan gebruiken! Dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Nijmegen kunnen we de komende tijd het systeem optimaal gaan inrichten en onze jarenlange wens in vervulling laten gaan. Met hulp van partners als Dar, Albron, Stichting CircularPET en Paardekooper hebben we veel kennis en ervaring in huis om dit tot een succes te maken. Zodat je je beker makkelijk inlevert bij de bar, en je de komende jaren misschien wel steeds uit dezelfde – gerecyclede – beker drinkt.”

Dit vind je misschien ook leuk...