Drie talentvolle filmmakers winnen de tweede editie van de Gelderland Film Pitch

De winnaars van de tweede Gelderland Film Pitch, hét ontwikkelings- en pitching platform voor Gelderse makers, zijn bekend. Op vrijdag 17 juli pitchten zij in Focus Filmtheater Arnhem live hun filmplannen voor een deskundige jury. Katinka Schlette (1992), Astrid Feringa (1992) en duo Matthieu Reijnoudt (1994) en Romar de Bonte (1995) wonnen met hun veelbelovende filmprojecten een startbudget van 6500,- en een begeleidingstraject door Go Short om hun korte film te realiseren.  

Op vrijdag 17 juli vond de tweede editie van de Gelderland Film Pitch, een ontwikkelings- en productietraject voor korte films, plaats in Focus Filmtheater in Arnhem. Vorig jaar organiseerde Go Short de eerste Gelderland Film Pitch om Gelderse makers te ondersteunen en te begeleiden in het productietraject. Afgelopen jaar ondersteunde het festival de drie winnaars in het verwerkelijken van hun filmprojecten. Winnaars Coen Haver, Nena Tijsma en Niels Veenendaal hebben hun films afgelopen jaar afgerond. Deze worden tijdens Go Short Arnhem voor het eerst op het grote doek vertoond (10-13 september 2020). Met dit jaarrond ontwikkelingstraject biedt Go Short Gelderse makers de mogelijkheid hun filmplan te realiseren door hen te voorzien van een startbudget en intensief te begeleiden tijdens het productietraject en distributieproces. 

De zeven geselecteerde projecten pitchten hun filmplan voor de deskundige jury bestaande uit Kirsten Ruber (Go Short), Stefanie Kolk (filmmaker) en Guido Lavalaye (Omroep Gelderland). De jury koos de veelbelovende projecten 'CRISIS' van Astrid Feringa; 'Wat Grenzen Delen' van Katinka Schlette en 'I'll Fly With You' van Matthieu Reijnoudt en Romar de Bonte als winnaars van de tweede Gelderland Film Pitch. 


V.l.n.r.: Matthieu Reijnoudt, Romar de Bonte, Katinka Schlette en Astrid Feringa. Foto: Elske Nissen

Wat Grenzen Delen / Katinka Schlette (1992) / Documentaire

De film 'Wat Grenzen Delen' wordt een poëtisch observerende documentaire waarin maker Katinka het grensgebied bij Wyler en Beek wil onderzoeken, het gebied waar zij tot haar 18e dagelijks fietste om naar school te gaan. Het landschap wordt gezien als personage in de film. Wat houdt precies het begrip grens in, en is die grens ook voelbaar in dit gebied?

CRISIS / Astrid Feringa (1992) / Documentaire

Maker Astrid Feringa heeft haar BA afgerond op ArtEZ te Arnhem en is daar ook blijven wonen. 'CRISIS' brengt de ervaring van een jonge vrouw opgesloten in een GGZ instelling in beeld. Astrid legt in deze film vast hoe de hoofdpersoon reageert op de rapportage gemaakt tijdens haar opname. 

I'll Fly With You / Matthieu Reijnoudt (1994) en Romar de Bonte (1995) / Fictie

In 'I'll Fly With You' boekt een kunstenaarsduo alle stoelen van een commerciële vlucht. In deze film willen makers Matthieu en Romar de aanwezigheid van de afwezigheid in beeld brengen. Beide makers streven ernaar de kunstpraktijk voort te zetten in Gelderland. 

De winnende filmprojecten ontvangen een startbudget, waarvan Go Short 5000,- beschikbaar stelt en Omroep Gelderland aanvult tot 6500,-. Daarnaast werven de projecten een aanvullend bedrag middels een crowdfunding campagne, waarvoor zij op 5 augustus een workshop crowdfunding van CineCrowd krijgen. De makers starten per direct met het realiseren van hun filmplan, ondersteund en begeleid door Go Short. Naast het ontvangen startbudget begeleidt Go Short de makers tijdens het gehele productieproces en treedt het festival op als coproducent en distributeur van de films. 

Bekijk de pitch en volg de winnende projecten

De Gelderland Film Pitch was live te volgen via een stream via Facebook. Om op de hoogte te blijven van deze drie projecten en hun crowdfunding, hou de website van Go Short in de gaten. De films van Gelderland Film Pitch 1 gaan tijdens Go Short Arnhem in première (Focus Arnhem).  

Meer over Go Short

Go Short is hét platform voor de korte film en filmtalent van Nederland. Al 12 jaar lang zet Go Short zich in voor jonge talentvolle filmmakers. Het festival biedt een internationaal podium, een netwerkhub en een groot publiek. Naast het internationale filmfestival in Nijmegen dat jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers trekt, heeft Go Short het hele jaar door een actieve rol in productie, distributie en het cureren van korte films en de ondersteuning van talentvolle filmmakers. Go Short is de officiële gateway naar de Oscars, BAFTA’s en de European Film Awards.

Dit vind je misschien ook leuk