De opbouw van de Vierdaagsefeesten gevat in muziek, fotografie, beeldende kunst en soundscapes

Teun van Laake, Jesse van den Berg, Lotte de Schouwer en Viccens (Victoire Elekonawo) waren deze opbouwweek Artists in Residence. Op uitnodiging van Stichting Vierdaagsefeesten en Groeispurt namen zij hun intrek in het Besiendershuis. Ze verkenden de stad en zetten de energie van de opbouw van de Vierdaagsefeesten om in kunst. Dat leverde prachtige resultaten op!

Op vrijdag 14 juli presenteerden de jonge Nijmeegse makers hun werk op de finissage in het Besiendershuis.

Teun van Laake ging de afgelopen week op geluidenjacht. Hij struinde alle locaties van de Vierdaagsefeesten af en nam de klanken op die vrijkwamen bij de opbouw: van manoeuvrerende vrachtwagens tot kletterende steigerdelen, van gehamer op tentharingen tot fluitende podiumbouwers. Met die geluiden maakte hij een soundcape/geluidscollage. Het publiek werd uitgenodigd een keyboard te bespelen, geprogrammeerd met samples van opbouwgeluiden: ‘”Bespeel mij”, fluistert het keyboard ondeugend’.

Jesse van den Berg, fotograaf en kunstenaar, werd geïnspireerd door de specifieke elementen die kenmerkend zijn voor de Vierdaagsefeesten en de bijbehorende week. Eerder legde hij een reeks foto's vast, die dienen als de basis van zijn kunstproject ‘Building Memories’. Deze beelden werden vervolgens op een unieke manier gecombineerd met metalen kettingen en prints op PVC om de opbouw van herinneringen te visualiseren. Het contrast tussen de zachte, kleurrijke en vaagheid van de beelden, en de ruwe, industriële elementen van de metalen kettingen creëert een mooi samenspel.

Lotte de Schouwer is net zoveel socioloog en beschouwer als schrijver en kunstenaar. Woord en beeld komen veel samen in haar werk, met een nadruk op woord. De afgelopen week ging ze delen van de stad ‘soft mappen’. Zo werden verhalen beeldend en vonden gekke feitjes en quotes hun weg naar een plattegrond van de stad: “Bij het toekomstige Matrixx-podium krijgen tien mannen in touwen instructies van één vrouw. ‘Dat is fijn hè, zo veel luisterende mannen?’” Of: “Bij Café De Plak, waar doorgaans ondergronds wordt gefeest, wordt er nu ondergronds gekneed. 11.000 stuks kaasgehakt voor volgende week.”

Viccens maakte afgelopen week vier (in elkaar overlopende) tracks, die ieder geïnspireerd zijn op een fase van de Vierdaagsefeesten en de weg ernaartoe, in zijn eigen sfeer, tempo en kleur.

‘Concentrate’ weerspiegelt de eerste dag van de opbouwweek. In de tweede track, ‘Fly Away’, komen de langzame haast en een strakker tempo samen, een vertaling van omgevingsgeluiden als ‘’zouden jullie ons niet lastig willen vallen’’. De spanning die leeft in de Vierdaagsefeesten-week en de climax die symbool staat voort de ontlading wanneer het dan eindelijk zo ver is wordt getoond in de derde track: ‘Rust in de rave’. De vierde is de nasleep, de ochtend na de laatste dag, samengevat in ‘Kijk hoe de zon uit de Waal valt’.

Beluister de soundtrack hier

Meer informatie over Vierdaagsefeesten op www.vierdaagsefeesten.nl. 

Dit vind je misschien ook leuk…