Dag van de Korte Film

Op donderdag 21 december, de kortste dag van het jaar, is het tijd voor de tiende editie van de Dag van de Korte Film. Eye Filmmuseum, het Nederlands Film Festival (NFF) en Go Short trakteren bioscoopbezoekers op de beste korte films van eigen bodem. Filmliefhebbers kunnen in 24 filmtheaters door heel Nederland terecht voor het korte film-programma. Daarnaast is het programma tot en met begin januari online beschikbaar via Picl. Voor kinderen vanaf 4 jaar is er een speciaal kinderprogramma met korte animatiefilms. Tickets zijn verkrijgbaar via www.dagvandekortefilm.nl

Korte film is spannend, veelzijdig en vaak ook een medium waarmee jong filmtalent zich als eerste aandient. Kijkers kunnen zich verheugen op films van talentvolle makers. Bijvoorbeeld de dansfilm Lucid Dreaming van Emma Evelein, winnaar van het Gouden Kalf voor Beste Korte Film 2023, en Gleuf, een onderzoek naar eenzaamheid van Isis Mihrimah Cabolet. Beppie Melissen ontving een Gouden Kalf-nominatie voor haar rol in deze bijzondere film. Ook Ellen van Parren ontving een Gouden Kalf nominatie voor haar rol in het zwart-komische sci-fi drama Ik ben geen robot. In deze film van Victoria Warmerdam lukt het Lara niet haar computer ervan te overtuigen dat ze geen robot is. En dit zijn nog maar drie van de zes geselecteerde films.

PROGRAMMA
De oogst beste Nederlandse korte films uit 2023!
Met Gouden Kalf-genomineerden, winnaars en nog veel meer.

Totale lengte: 82’ — Engels ondertitels

Balcony Cacophony (Quentin Haberham / Nederland / 2023 / animatie / 5’)
Wanneer een rijke dame haar herenhuis moet verruilen voor een klein appartementje met balkon, kan ze moeilijk wennen aan haar nieuwe buurman en zijn vreemde hobby's. Zijn luide muziek is de katalysator voor een escalerende burenruzie, die in deze springerige animatiefilm steeds absurdere vormen aanneemt. Van simpele geluidsoverlast tot wierookterreur en rondvliegende gin-tonicglazen. Leggen de twee hun geschil bij, of loopt het genadeloos uit de hand?

Gleuf (Isis Mihrimah Cabolet / Nederland / 2023 / fictie / 17’) In dit onderzoek naar eenzaamheid laat regisseur Isis Mihrimah Cabolet een zeventigjarige vrouw in contact komen met een jongeman, wiens leven evenmin een sociale vetpot is. Hoewel ze uitersten lijken, wakkeren ze bij elkaar weer nieuwe levenslust aan. Beppie Melissen speelt de rol van mentaal en sociaal in een isolement geraakte oudere, hiervoor ontving zij een Gouden Kalf-nominatie. Michael Muller is haar jongere tegenpool.

Het optreden (Claire Zhou / Nederland / 2023/ fictie / 20’)
Lin (41) bereidt zich voor op haar solonummer voor de Chinese Nieuwjaarsviering bij haar kerk. Ze wil indruk maken op de gemeenschap, maar haar mentor vindt dat haar uitvoering nog niet echt 'raakt'. Hij adviseert Lin om zich werkelijk open te stellen, maar dat is moeilijk. Als er dan roddels rondgaan over haar zoon die al een tijd niet naar de kerk komt, staat Lin voor een lastige keuze. Blijft ze zich verstoppen of laat ze haar ware zelf zien?
De film ontving dit jaar een Gouden Kalf nominatie in de categorie Beste Korte Film.

Ik ben geen robot (Victoria Warmerdam / Nederland / 2023 / fictie / 22’)
“Vinden mensen u koel in de omgang?” Wanneer de jonge muziekproducent Lara haar computer niet kan overtuigen dat ze geen robot is, krijgt ze zelf ook twijfels. Want hoe vaak ze ook de verkeersborden en bomen uit de testjes identificeert, de computer accepteert haar vinkje niet. In paniek belt ze haar vriendje voor geruststelling, maar dan wordt de situatie nog ingewikkelder in deze absurde komedie met veel zwarte humor rond Lara's existentiële dilemma. Ellen Parren ontving voor de rol van Lara een Gouden Kalf-nominatie.

Lucid Dreaming (Emma Evelein / Nederland / 2023 / fictie / 15’)
Tijdens een treinreis raakt een meisje geïntrigeerd door de onbekende reiziger die tegenover haar zit. Steeds dieper verliest ze zich in diens belevingswereld. Zowel de trein zelf, als haar medepassagiers worden in deze korte dansfilm steeds intensiever onderdeel van deze ervaring. Tijdens de rit, waarbij het inlevingsvermogen gelijktijdig krachtig en kwetsbaar wordt, komen de twee passagiers nader tot elkaar – zonder een woord te spreken.
Winnaar Gouden Kalf voor Beste Korte Film 2023.

When Doves Try (Thalia de Jong / Nederland / 2023 / fictie / 3’)
Mannetjesduif Doffer maakt duivin Duifje het hof in deze akelig herkenbare dans van aantrekking, verleiding en... ontgoocheling. Dit zijn trouwens allesbehalve grijze duiven. Opvallend zijn de realistisch gefilmde vogels tegen een strak gekleurde achtergrond en romantische muziek. Het maakt dat alle aandacht op die sierlijke versierpoging is gericht.

KINDERPROGRAMMA
De beste Europese animatiefilms voor kinderen vanaf vier jaar.

Vol verhalen over pech, vriendschap en kleine mannetjes in de duisternis. Totale lengte: 38’ — Zonder dialoog

Dans les nuages blancs (Myrthe Majoor / Nederland/ 2020/ 9'
Een jongen probeert vriendschap te sluiten met een wild paard. Zal deze droom werkelijkheid worden?

Un grain dans l’espace (Emily Worms / België/ 2018 / 1')
Een astronaut heeft pech in de ruimte.

Just Little Imps (Gemaakt door schoolkinderen onder leiding van Dimitri Mihajlovic en Leonor Pacheco / Portugal/ 2023 / 3')
Een korte animatie over een meisje dat moeite heeft om in slaap te vallen. Elke keer als ze haar ogen dicht doet verschijnen er kleine mannetjes in de duisternis.

Kantelpunt (Bart Piraat / Nederland / 2022 / 11')
Kantelpunt vertelt het verhaal van Sustania, een wereld die in zekere zin letterlijk uit balans wordt gebracht wanneer haar bewoners op ontdekkingstocht gaan in een voorheen ontoegankelijk deel van hun wereld.

The Perfect Fit (Meinardas Valkevičius / Litouwen/ 2022 / 11')
Patrick woont in een kindertehuis. Nadat hij een papegaai in de dierentuin heeft gezien, raakt hij er door geobsedeerd, waardoor het nog moeilijker wordt om ouders te vinden die hem willen adopteren.

Tutu (Gaspar Chabaud / België/ 2018 / 3')
Het sprookje van Roodkapje verteld op een podium onder het licht van schijnwerpers en op het ritme van muziek van Tsjaikovski.

Het volledige programma, tickets en tijden vind je op de website van het filmtheater bij jou in de buurt en op www.dagvandekortefilm.nl.

Dit vind je misschien ook leuk…