Ontdek nieuwe Nijmeegse architectuur per fiets tijdens Dag van de Architectuur op 15 juni

Nijmegen is de afgelopen twee jaar weer indrukwekkende architectuur rijker geworden. Op de Dag van de Architectuur worden de prijswinnaars en genomineerden van de Nijmeegse Architectuurprijs in de schijnwerpers gezet. Maak kennis met de verhalen achter de stenen en leer over het belang van houtbouw en herbestemming tijdens een fietstocht van ACN.

Hortus Ludi 

“Een inspirerend voorbeeld voor de realisatie van houtbouw,” oordeelde de vakjury over Hortus Ludi: de winnaar van de Nijmeegse Architectuurprijs. Hortus Ludi, dat in harmonie met het naastgelegen klooster werd ontworpen, is collectief, circulair, klimaatadaptief en natuurinclusief. De houten nieuwbouwwoningen bieden een pasklaar antwoord op urgente ruimtelijke uitdagingen, zoals klimaatneutraal bouwen en collectief gebruik. Tijdens de fietstocht vertelt Architect Nina Aalbers (Architectuur MAKEN) over de ontwerpfilosofie achter Hortus Ludi en de noodzaak van houtbouw voor hedendaagse architectuur.

De Vasim 

De publieksprijs én eervolle vermelding gingen dit jaar naar De Vasim, een grootschalige herbestemming van een oud fabriekspand naar een culturele hotspot. Roy van Maarseveen (Zecc Architects) vertelt op 15 juni over het ontwerp en het belang van herbestemmen in relatie duurzaamheid. Door minimale aanpassingen te doen biedt de voormalige kunstzijdeweverij, vliegas-verwerking en cultuurspinnerij nu onderdak aan een brede sociaal-maatschappelijke programmering. Creatieve bedrijven, start-ups, cultuur, sport, educatie, evenementen en horeca zijn nu allemaal onder één dak te vinden, in een gebouw dat haar kenmerkende robuuste en industriële look heeft behouden.

Drie genomineerden 

Daarnaast bezoeken we drie genomineerde projecten. Koen Geraedts (Boeijenjong Architecten) vertelt daar over de transformatie van het NYMA waterbassin van Blommers Coffee dat oorspronkelijk op de lijst stond om gesloopt te worden, maar inmiddels de kwaliteit van het omliggende terrein heeft doen stijgen. Stedenbouwkundige Kees Zoon neemt ons mee naar Hart van de Waalsprong, waar we onder andere Parkeerhuis Bliek bezoeken. De nieuwe stadswijk heeft een uitgesproken karakter door zichtbare aandacht voor duurzaamheid, water en groen, en spannende stedelijke (baksteen)architectuur. Architect Andrea Dolfsma (Van Hoogevest Architecten) vertelt over de renovatie van de westelijke kapel van de Sint Stevenskerk, waarbij de de privacy van een kapel op een indrukwekkende manier gecombineerd wordt met de grootsheid van de kerkruimte.

Programma 

De dag start gezamenlijk met een duopresentatie van Nina Aalbers en Roy van Maarseveen bij De Vasim. Daarna worden Hortus Ludi, De Stevenskerk, De Vasim, Blommers waterbassin en Hart van de Waalsprong per fiets bezocht.

Ga je liever zelf op pad? Download dan de routekaart Nieuwe Nijmeegse Architectuur en bekijk achtergrondinformatie en video’s van de projecten van de Negende Architectuurprijs Nijmegen onderweg via de website.

Dit vind je misschien ook leuk…