Collectief het Paradijs vraagt zich af of we wel echt beschaafd zijn

In de voorstelling van Collectief Het Paradijs transformeert ruimte continu door mensen die zich beschaafd noemen. Geloof, kapitalisme, tradities: Heilige Gralen of rotte appels? In de voorstelling Hard Cut Paradise kijkt Collectief het Paradijs kritisch naar onze beschaving. Met een rauwe enscenering transformeren ze door verschillende perioden in onze geschiedenis. Vanaf de eerste stappen van de mensheid, naar het moment dat Eva de appel plukt totdat Afrika met een liniaal wordt verdeeld. Met daarbij de vraag: kunnen we collectief opgelucht ademhalen omdat we het nu beter doen, of zijn we compleet verdwaald? De voorstelling is vanaf maart door het hele land te zien.  

Hard Cut Paradise is een fysieke beeldenstorm, een aaneenschakeling van controversiële gedachten, troostende beelden, een absurde verbeelding van de menselijke geschiedenis waarin de makers zichzelf en aan het publiek vragen wat nu beschaafd is. Zonder woorden geeft Collectief het Paradijs een geschiedenisles. Ze creëren een plek waar de ruimte continu zal transformeren door hen die zich de beschaafden noemen. Van verhalen van tweeduizend jaar geleden, het ontstaan van industrie, naar het hoogtepunt van hebzucht. Wat er beschaafd is in die acties toont het collectief zonder omhaal.  

Collectief Het Paradijs bestaat sinds 2018, als afstudeerklas van de mimeopleiding. Het bestormde de podia met ‘Paradijsvertraging’ en bouwde sindsdien verder aan een oeuvre. Het collectief maakte voorstellingen als Vormen van Opdringerigheid (part one), Reis naar Mars, Vormen van opdringerigheid (de theaterversie), Descend into the Grave en The Wedding. De groep maakt rauw werk, dat op een beeldende, energieke manier de tijdgeest aan de orde stelt en daarmee het publiek meedogenloos om de oren slaat. Voorjaar 2022 zijn ze een nieuwe weg ingeslagen waarbij Luuk Weers, Vincent van Woerkom en Ivar Schutte als artistieke kern, bijgestaan door productieleider Floor Öfner en zakelijk leider Christiaan Uytdehaage samen het nieuwe Paradijs vormen. 

De Première van Hard Cut Paradise is op 2 maart in Theater Rotterdam, en toert daarna naar Drachten, Tilburg, Nijmegen, Groningen, Utrecht, Purmerend, ’s-Hertogenbosch, Leiden, Den Haag, Amsterdam, Deventer, Helmond, Amersfoort, Dordrecht, Amstelveen, en Haarlem. 

Meer informatie en tickets zijn verkrijgbaar via de website.

Dit vind je misschien ook leuk…