Carmina Ludicra presenteert ‘Iolanthe’ Een muzikale theaterbeleving

Op 20 en 21 oktober brengt NSK Carmina Ludicra de voorstelling ‘Iolanthe’ tot leven in Theater De Lindenberg.

Wie bij operette denkt aan een plechtig klassiek muziekconcert, vergist zich. Bij Carmina Ludicra draait het naast muziek vooral om humor, satire en absurditeit. Deze Nijmeegse Operettevereniging voert weliswaar klassieke operettes uit, die stammen uit vorige eeuwen, maar altijd met een eigenzinnige twist.

Feeën


Opvallend is dat thema's uit die vervlogen tijden nog steeds actueel kunnen zijn, zoals bij ‘Iolanthe’, een operette van Gilbert & Sullivan uit 1882. In ‘Iolanthe’ wordt de bureaucratische mallemolen van het politieke hogerhuis op scherpzinnige wijze bekritiseerd door de feeën, die vrijheid hoog in het vaandel dragen. Ironisch genoeg maken de meeste leden van het hogerhuis misbruik van hun machtspositie om zichzelf meer vrijheid toe te eigenen dan gerechtvaardigd is, terwijl de feeën zelf zúlke strenge wetten hanteren dat sommige feeën zelfs de doodstraf riskeren als ze de regels overtreden.

Iolanthe waagde het om met een mens te trouwen, een halsmisdaad volgens de feeënwet, die niet zonder gevolgen bleef. Ze kwam er nog relatief genadig vanaf: in plaats van ter dood veroordeeld te worden, werd ze verbannen uit het feeënrijk. Sindsdien verblijft ze op de bodem van een smerige sloot.
Haar zoon, Strephon, half fee en half mens, verzwijgt zijn afkomst voor zijn geliefde in de angst dat het haar zal afschrikken. De verwikkelingen nemen toe wanneer zij hem samen ziet met Iolanthe, omdat feeën niet verouderen vermoedt zij dat Strephon een affaire heeft met een jonge vrouw. Uit woede wil zij er vandoor gaan met één van Strephons rivalen.

Praktische informatie 

Hoe het afloopt, kan je meemaken op 20 en 21 oktober in theater de Lindenberg, Nijmegen. Maak je klaar voor een betoverende voorstelling vol muzikaal vermaak. Kaartjes en meer informatie vind je op www.iolanthe.nl

Dit vind je misschien ook leuk…