Byzantijnse prinses Theophanu terug in de stad

Het centrum van Nijmegen verraadt weinig van wat er zich in het verleden heeft afgespeeld. Erika Manders en Dennis Jussen, historici van de Radboud Universiteit, willen de Nijmeegse geschiedenis weer tot leven wekken door het project Waalpaintings: vijftien grote muurschilderingen in het centrum van de stad over historische gebeurtenissen, gemaakt door verschillende kunstenaars met affiniteit met Nijmegen. De eerste muurschildering is nu te zien!

“Het moet een soort fysiek plaatjesboek van de Nijmeegse geschiedenis worden”, vertellen Dennis en Erika: “Dat je, als je naar de muurschilderingen kijkt, als het ware mee terug wordt genomen naar de gebeurtenissen van toen. Dat is wat wij willen.''

Theophanu

De eerste muurschildering is al gerealiseerd door Studio Hartebeest en door een subsidie van de Brediusstichting. De muurschildering gaat over de Byzantijnse prinses Theophanu, die hier aan het einde van de 10de eeuw op het Valkhof verbleef. In de zomer van 980 beviel ze in het bos tussen Nijmegen en Kleef van een zoon. Toen haar man, keizer van het Heilige Roomse Rijk, in 983 stierf was deze Otto pas drie jaar oud. In de daaropvolgende jaren trad Theophanu als regentes op en bestuurde zij feitelijk het Rijk. Ze bezocht haar zomerverblijf in Nijmegen meerdere keren en overleed hier in 991. De muurschildering is te bekijken op de zijmuur van het Holland Casino.