ACN en De Nieuwe Oost | Wintertuin starten met een artistiek onderzoek naar de waarde van het Nijmeegse stadseiland

Het stadseiland is Nijmeegs recreatiepark om de hoek. De langgerekte uiterwaarde, met zijn bruggen en spel van overkanten, is een waardevolle plek om midden in de stad te kunnen ontspannen. Maar de gemeente Nijmegen werkt aan de ontwikkeling van woningbouw om het sluimerende kapitaal dat onder het gras verscholen ligt te verzilveren. De waarde van het stadseiland staat daarmee hoog op de Nijmeegse agenda. Architectuurcentrum Nijmegen en literatuurorganisatie De Nieuwe Oost | Wintertuin nodigen illustrator Emma Ringelding en schrijver Corinne Heyrman uit om het eiland zelf een stem te geven. Voor hun artistieke onderzoek dat vanaf 13 juni zal plaatsvinden onder de titel Bij eb is je eiland groter (naar de gelijknamige bundel van K. Michel), nodigen ze Nijmegenaren uit om mee te doen en eigen ervaringen en verhalen over het stadseiland bij te dragen.

Het eiland laten spreken

Aan de hand van teksten, tekeningen, verhalen, gedichten en interviews, onderzoeken Ringelding en Heyrman het DNA van het stadseiland. Beiden gaan in juni in residentie; de een op het eiland, de ander aan de wal. Hun bevindingen, teksten en tekeningen worden in juli en augustus op het eiland tentoongesteld, in september volgt een presentatie aan publiek. Het onderzoek en de resultaten zijn tevens te volgen via de sociale mediakanalen van ACN en Wintertuin en www.notulenvanhetonzichtbare.nl. Zo voeden Ringelding en Heyrman de opgave voor de ontwikkeling van het stadseiland met poëtische gedachten, artistieke data en meer gevoel voor het karakter van deze unieke plek. De oogst dient als opmaat voor de stadspeiling over Veur-Lent en kan waardevolle inzichten bieden, zowel aan Nijmegenaren als aan de toekomstige marktpartij die de visie voor het gebied gaat uitwerken tot een concreet plan.


Emma Ringelding

Doe mee met het onderzoek: Bij eb is je eiland groter

Emma Ringelding en Corinne Heyrman resideren van 13 tot 15 juni op het eiland en aan wal. Wil je bijdragen aan hun onderzoek naar het stadseiland, neem dan contact op via stadseiland@architectuurcentrumnijmegen.nl.

Artists in residence

Emma Ringelding (1991) is striptekenaar en illustrator. In 2015 rondde ze de opleiding Comic Design af aan kunstacademie ArtEZ te Zwolle en in 2019 behaalde ze haar diploma Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze werkte voor onder andere de Volkskrant, Zwijsen, Oerol, FNV, Eppo Stripblad, Ambo|Anthos uitgevers, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Strip 2000, Uitgeverij Dwarsligger, het Veteraneninstituut, Uitgeverij Nieuw Amsterdam en de Boekenkrant. In haar werk zoekt ze plekken waar literatuur en strip elkaar overlappen.


Corinne Heyrman

Corinne Heyrman (1994) studeerde Woordkunst in Antwerpen. Ze schrijft proza en non-fictie, maakt theater en radio. Corinne was writer-in-residence bij Duizel in het Park en droeg voor op onder andere Lowlands en Oerol. Haar werk verhoudt zich in alle vormen tot de maatschappij en de vraag hoe kunst daar iets aan kan bijdragen. In november 2018 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij haar chapbook Mogelijke eigenschappen, waarin zij het onderzoeken onderzoekt. Corinne maakt regelmatig voorstellingen en performances. Ze tourde in de herfst van 2019 met Het Zuidelijk Toneel met de voorstelling Toen mijn vader nog een gastarbeider was. Momenteel werkt zij aan haar debuutroman die bij De Arbeiderspers zal verschijnen.

Dit is een programma in het kader van ‘TUSSENRUIMTE’. Het komende jaar onderzoekt het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) de betekenis van de ruimte tussen ons in. We onderzoeken de tussenruimte vanuit de invalshoeken: flexibel ruimtegebruik, het publieke karakter en nieuwe verhalen die de ruimte vullen.

Fotografie: Maaike Bongers en Gaby Jongenelen

Dit vind je misschien ook leuk