Messiah van Händel blijft boeiende eindejaarskost

| Heyta Melssen

Het is een koude zondagmiddag, maar toch stroomt de Stevenskerk vol met muziekliefhebbers. Op het programma staat de Messiah van Händel, traditionele kerstmuziek die ondanks de hoge leeftijd nog steeds jong en oud weet te boeien. Ondanks dat het een lange zit is, verveelt het geen seconde.

Hoewel de grijze kopjes veruit in de meerderheid zijn, bevinden zich onder het 600-koppige gehoor ook tieners en wat oudere jongeren. En al die mensen zitten gedurende het drie uur durende concert doodstil te luisteren. Geen kuchje of ringtone is te horen. Alleen de ijle klanken van violen, ondersteund door een klein orgel, een enorme contrabas, en de stemmen van koor en solisten. Pas na de pauze betreden ook een koperblazer en paukenist het podium.

Het gezelschap

The Bach Choir & Orchestra staat al ruim twintig jaar onder de bezielende leiding van dirigent Pieter Jan Leusink en bestaat uit musici die zijn gespecialiseerd in barokmuziek en het bespelen van authentieke instrumenten. Met een vast repertoire treedt hij het hele jaar op in historische kerken door het hele land met muziekstukken die passen bij de tijd van het jaar. In december zijn dat Kerstklassiekers en de Messiah van Georg Friedrich Händel.

Verwacht geen groot koor of orkest, het internationale gezelschap van Leusink is klein en compact: slechts vijftien zangers, waaronder ook de solisten voor de aria’s en veertien musici (twaalf tot de pauze) bezetten het podium maar weten met hun geluid de kerk prima te vullen. De dirigent enthousiasmeert zijn mensen op een bijzonder energieke manier: met veel krullerige bewegingen van handen, armen en zijn vingers bouwt hij de muziek op tot een klinkend resultaat. Het gezelschap is duidelijk goed op elkaar ingespeeld.

De componist

Händel leidt zijn gehoor in de Messiah via de geboorte van de Heiland, via allerlei soms cryptische Bijbelteksten naar beschrijvingen van Gods toorn en de dag des oordeels met als hoogtepunt de bas-aria The trumpet shall sound. De componist stond bekend om zijn opvliegende karakter en was totaal niet gediend van diva-achtig gedrag van zijn solisten. Hij dreigde zelfs een keer een sopraan uit het raam te gooien. Zover komt het vandaag gelukkig niet. 

De solisten

Deze solisten zijn wars van diva-gedrag. Tenor Martinus Leusink (zoon van de dirigent) is bijna op het podium geboren. Hij zong als 11-jarige al aria’s in Bachs Matthäus Passion, een unicum in Nederland. Met zijn enorme postuur en zijn innemende glimlach houdt hij de aandacht van het publiek gevangen.

Ook bas Andrew Slater brengt zijn partijen met grote inleving en maakt goed contact met het publiek. Hoewel hij als docent is verbonden aan de universiteit van Huddersfield maakt hij toch al een aantal jaren deel uit van de bezetting van de Messiah.

Sopranen Olga Zinovieva en Jana Mamonova studeerden beiden cum laude af aan conservatoria in Rusland en maken ook al jaren deel uit van het gezelschap, Olga zelfs als partner van de dirigent. Met hun charismatische uitstraling en hun prachtige stemmen nemen zij het publiek helemaal voor zich in.

Het einde

Het eerste deel duurt ruim vijf maal 20 minuten, deel twee voegt daar nog een uur aan toe maar ondanks dat het een lange zit is, verveelt het geen seconde. Vooral als in deel twee de trompet en pauken worden bijgeschakeld wint de muziek aan spanning. Als na het laatste Amen de musici hun applaus in ontvangst nemen en vervolgens het koor naar voren komt, zetten ze tot groot plezier van het publiek nog een keer het befaamde Hallelujah in. En met deze juichstemming in de oren stroomt het publiek weer naar buiten, de donkere nacht in die al vroeg gevallen is.

 

Ook een klassiek concert bijwonen? In februari en maart zijn er meerdere concerten in de Stevenskerk. Beleef je klassieke muziek liever in een andere stad? Je vindt het volledige overzicht op Beleef Klassiek. 

 

Fotografie: Heyta Melssen

Dit vind je misschien ook leuk