Historie in het Valkhofkwartier

Maak een reis door de tijd tijdens je bezoek aan het Valkhofkwartier in Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Veel van de rijke historie is verwoest tijdens WOII, maar in het Valkhofkwartier zijn de sporen nog duidelijk zichtbaar. Loop rond, bezoek musea en maak een tijdreis door de Romeinse tijd, Middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog.

Romeins Nijmegen

Wandel over de Valkhofheuvel en door het Valkhofpark, wat in de tijd van de Romeinen een centrale plek van de gemeenschap was. De ruïnes en (resten) van muren tonen Nijmegen in de tijd dat het nog bekend stond als Oppidum Batavorum. Nog steeds worden hier en in de omgeving wegenpatronen en bodemvondsten van archeologen vrijgelegd in deze oude hoofdstad der Bataven.

Wil je het Romeinse verleden zien?

Ga naar De Bastei, waar ze bij de aanlag van dit museum over natuur en cultuurhistorie archeologische vondsten uit de Romeinse tijd tegenkwamen, die nog steeds zichtbaar zijn. Ook aan de achterkant van het Holland Casino zie je in een vitrine een deel van de Romeinse muur. Of bezoek Museum het Valkhof voor grote schatten en vondsten uit het Romeinse verleden.

Waan je in de Middeleeuwen

De plek bleef door de eeuwen heen geliefd en na de Romeinen volgden koningen en keizers, graven en hertogen, burgers en militairen. In het Valkhofpark vind je Barbarossaruïne, burchtmuren en de St. Nicolaaskapel, die je ook kunt bezoeken. Bekijk hier de openingstijden van de St. Nicolaaskapel.

Tweede Wereldoorlog in het Valkhofkwartier

Voor de Operatie Market Garden was Nijmegen een essentieel strategisch punt bij het veroveren van de bruggen over de grote rivieren. Deze slag om Nijmegen duurde langer dan verwacht, maar op 20 september 1944 lukte het de Amerikanen om de Waal over te steken. Een grote bijdrage aan het einde van WOII.

Kom meer te weten over de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen

Als je rondloopt door het gebied, valt er nog veel te zien. In het Hunnerpark staat een Duits anti-tankkanon dat werd gebruikt tijdens de Slag om Nijmegen. En op het Keizer Traianusplein staat het Jan van Hoofmonument, ter herinnering aan deze verzetsstrijder en het Nijmeegs verzet in het algemeen. Op 4 mei worden jaarlijks hier de slachtoffers van WOII herdacht. Begin je wandeling in het Infocentrum WO2 Nijmegen. Hier kom je alles te weten wat je moet weten en hoor je waar je moet zijn.

Historische locaties