Canon van Nijmegen: De Waalsprong, Nijmegen omarmt de Waal

Nijmegen bulkt van de historische verhalen. Over kopstukken en gewone lieden, wijken en politieke gebeurtenissen. In de Canon van Nijmegen zijn de belangrijkste verhalen over Nijmegen geselecteerd. Een van die verhalen gaat over het omarmen van de Waal. Met het nieuwe stadsdeel De Waalsprong zet Nijmegen de stap over de Waal. Dat leidt tot een forse aanpassing van de contouren van de stad. Tussen de dorpen Lent, Ressen en Oosterhout worden tot 2020 bijna 12.000 nieuwe woningen gebouwd. In dat jaar zullen in De Waalsprong naar verwachting zo’n 30.000 mensen wonen, dan ongeveer een vijfde deel van de Nijmeegse bevolking.

Anders dan in Dukenburg en Lindenholt, de grote stadsuitbreidingen uit de jaren zeventig en tachtig, worden in De Waalsprong grotendeels eengezinswoningen in de koopsector gebouwd en minder sociale huurwoningen. Er komen eigen voorzieningen, met name in de centraal gelegen Citadel aan de Waal. Hier zullen winkels, horeca, vermaak, kantoren en woningen worden gemengd.

Begin jaren 90: De Waalsprong als Vinexlocatie

De Waalsprong is een van de Vinexlocaties. Begin jaren 1990 wees het Rijk in de ‘Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra’ een aantal steden aan die vlak bij de bestaande bebouwing grote nieuwe woningbouwprojecten konden ontwikkelen. In totaal moesten daar ongeveer 650.000 woningen gebouwd worden. Andere Vinexlocaties in de regio zijn Schuytgraaf in Arnhem en Westeraam in Elst. De Vinexlocaties kenmerken zich door veel aandacht voor ruimtelijke kwaliteit en door betrokkenheid van marktpartijen, zodat het aanbod goed aansluit op de vraag. Door dicht bij de stadscentra te bouwen, en door de nadruk op koopwoningen, ontstaat extra financieel draagvlak voor de bestaande steden doordat koopkrachtige bewoners worden aangetrokken. De nabijheid van de stad maakte grootschalige investeringen in nieuwe infrastructuur overbodig. Het Vinexbeleid betekende een breuk met het groeikernenbeleid uit de jaren zestig en zeventig, dat erop gericht was plaatsen in de omgeving te laten groeien om de stedelijke bevolkingsdruk op te vangen. Voor Nijmegen waren Beuningen, Druten en Wijchen belangrijke groeikernen.


Fietsers en hardlopers op de Snelbinder, de verbindende fiets- en voetgangersbrug 

Nijmegen omarmt de Waal

Waarschijnlijk zal De Waalsprong voorlopig de laatste grote stadsuitbreiding van Nijmegen zijn. De nieuwe richting in de Nederlandse ruimtelijke ordening is binnenstedelijk bouwen, dat wil zeggen vernieuwing en verdichting binnen de bestaande stad. Ook Nijmegen heeft binnen de stadsgrenzen nog voldoende ruimte voor woningbouw. Het project Waalfront is daar een goed voorbeeld van: een spraakmakende nieuw te bouwen stadswijk tussen het spoor, de Waal en de Weurtse- en Winselingseweg.

Gezamenlijk maken De Waalsprong in het noorden, het Waalfront in het zuidwesten en een nieuwe stadsbrug deel uit van het project ‘Nijmegen omarmt de Waal’. Bij dit project horen ook het opknappen van de Waalkade en het terugleggen van de dijk bij Lent. Dit laatste is bedoeld om de rivier in de flessenhals tussen Nijmegen en Lent meer ruimte te geven, en daarmee (te) hoge waterstanden te voorkomen.

Duik in de geschiedenis van de oudste stad van Nederland. Want Nijmegen heeft veel verhalen te vertellen. Benieuwd? Je leest het allemaal in de historische tijdlijn.  

Openbare kunst: De Waterwolf en de Aquanaut

Als je over de Waalkade loopt, kun je het drieënhalve meter hoge bronzen beeld niet missen. De Waterwolf en de Aquanaut, gecreëerd door kunstenaarsduo de Spacecowboys in samenwerking met het Besiendershuis, is een ode aan het nieuwe rivierenlandschap en de manier waarop Nijmegen de Waal eindelijk weer omarmt. Het kunstenaarsduo Albert Dedden en Paul Keizer heeft geprobeerd de indrukwekkende stadsgeschiedenis, de betekenis van het water en de rivier en de jonge geest die ontembaar aanwezig is in deze oude stad te vangen in één beeld dat sinds september 2020 de Waalkade siert.

Lees meer

Dit vind je misschien ook leuk