Stichting UNIT Academie / Museum het Valkhof

Uitzonderlijk uniek in Museum Het Valkhof

Ter ere van het 12.5 jarig jubileum van de Stichting UNIT Academie presenteert Museum Het Valkhof van 9 februari tot 24 mei de tentoonstelling ‘Uitzonderlijk uniek’. Deze Nijmeegse academie is met recht ‘uitzonderlijk uniek' te noemen. Onder de organisaties voor beeldende kunst in ons land neemt zij een bijzondere positie in. Ze biedt (jong)volwassenen met autisme en/of aanverwante problematiek én een bijzonder talent voor beeldende kunst of vormgeving een voorbereidende opleiding tot de kunstacademie of andere creatieve plekken. De tentoonstelling brengt maar liefst 30 (voormalig) UNIT deelnemers bij elkaar.

Veel succesvolle kunstenaars startten hier hun creatieve carrière. De combinatie van de zeer toegewijde kunstenaardocenten en de onmiskenbaar talentvolle deelnemers leidt tot indrukwekkende resultaten. Niet voor niets raakte kunstenares Marlene Dumas zeven jaar geleden betrokken bij de UNIT academie. Zij onderstreept het bijzondere talent van deze groep creatieven, waaronder geweldige schilders, fantastische (strip)tekenaars en animatiefilmmakers, bijzondere verhalenvertellers en knappe fotografen met een esthetisch oog.

Artistieke en persoonlijke ontwikkeling

Sinds de oprichting in 2007 heeft Stichting UNIT Academie ruimte geboden aan ruim 160 (jong)volwassenen met een talent en interesse voor kunst of vormgeving. De academie helpt deze kunstenaars in de dop op een geheel eigen manier de weg te vinden in hun artistieke en persoonlijke ontwikkeling. Hierbij staat ieders individuele talent voorop. Via de taal van de kunst en onder persoonlijke begeleiding van professionele kunstenaars en vormgevers maken zij de stap naar regulier onderwijs, werk en daarmee een gestructureerd dagelijks leven. De speciale UNIT winkel biedt al sinds 2012 podium voor het beeldende werk, maar de tentoonstelling ‘Uitzonderlijk uniek’ in Museum Het Valkhof is voor het grote publiek een uitgelezen kans om kennis te maken met het talent van deze bijzonder creatieve groep.

Kunstenaar: RoHukens
Kunstenaar: RoHukens

UNIek Talent

Het werk in ‘Uitzonderlijk uniek’ is divers. Professioneel schilderwerk, naast cryptische beelden, een greep uit duizend-en-een striptekeningen en surrealistische prenten. Met penseel, potlood, camera, of via beeldbewerking. Abstract of vol met emoties. Bovenal getuigt het werk van deze kunstenaars van opmerkzaamheid, interesse voor techniek, oog voor detail en een uitstekend visueel geheugen.

Bewondering

Kunstenares Marlene Dumas, bekend om haar betekenisvolle en expressieve teken- en schilderkunst, draagt deze bijzondere kunstenaars een warm hart toe en ondersteunt het atelier van de UNIT Academie al sinds 2012. Met veel plezier zal zij de jubileum tentoonstelling ‘Uitzonderlijk uniek’ feestelijk openen op 9 februari 2020 voor de exposanten en andere genodigden. Zowel de (oud)deelnemers van de UNIT Academie als Museum Het Valkhof zien dat als een grote eer.


Kunstenaar: R.F. Reeders

Header door kunstenaar: J.F. Bal

Dit vind je misschien ook leuk