Literaire avond in het Nijmeegse Trianon

Land van Taal & Waal is maandelijkse muzikale, literaire bonte avond in het Nijmeegse Trianon. Tijdens deze avonden ontmoeten schrijvers, dichters, wetenschappers, zangers, rappers en andere kunstenaars elkaar. De verbindende factor is telkens de Nederlandse taal. Bloedeigen Hollandse liedjes worden afgewisseld met literaire en wetenschappelijke voordrachten uit eigen werk. Storende factor in deze is Marcel Rözer, die te pas en te onpas de kunstenaars het hemd van het lijf vraagt. Muzikale gastheer is de Nijmeegse zanger Dirk-Wim in ‘t Hof, hij zorgt voor de muzikale omlijsting van het Land van Taal & Waal.

Zeg mij wat je zingt en ik weet wie je bent! Vaak worden de lyrische mogelijkheden van onze taal schromelijk onderschat. Het Nederlands zingt even goed als een andere taal. Een lied heeft zoveel meer kracht en verbeelding als het in je moerstaal wordt gezongen.
In deze editie is het thema Het leven in het dorp en in de stad.

Wim Daniëls

Wim Daniëls werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Vervolgens was hij vijf jaar als tekstwetenschapper verbonden aan de Open Universiteit. Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en taaladviseur. Hij geeft ook veel lezingen en voordrachten, en staat in het theater met cabaretvoorstellingen en theatercolleges. Van 2004 tot 2012 leverde hij vrijwel wekelijks een bijdrage aan het radioprogramma Klare Taal van de Wereldomroep, gepresenteerd door Arie Bras. Van september 2009 tot juni 2014 had hij een gesproken column in het VARA-radioprogramma Spijkers met Koppen, waaraan hij nu nog incidenteel een bijdrage levert. Van 2012 tot 2014 was hij vaste gast bij het tv-programma Pauw & Witteman. In 2010 trad hij op met het cabaretprogramma de Wim-crisis. In het seizoen 2012-2013 speelde hij met het AR-theater (Yvonne Gijsbers, Marlon Kicken en Rob van Os) het theaterstuk Een ons komma's. Met Yvonne Gijsbers speelde hij in 2013 en 2014 het theaterstuk Slowen en schuren. In het seizoen 2015-2016 en 2016-2017 (tot en met december 2016) speelde hij de cabaretvoorstelling Associëren. Momenteel (2019-2020) treedt hij op met het theatercollege De wondere wereld van de taal. Van december 2010 tot en met januari 2015 was hij stadsdichter van Helmond. Samen met Kasper Boon maakte hij het bordspel Het grote taalspel. Hij was verder van 2009 tot 2016 voorzitter van de Stichting Brabants Dialectenfestival. En hij is nu nog ambassadeur van Wensambulance Brabant, ambassadeur van de Brabantse Dag in Heeze, lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting Kinderboek Cultuurbezit in Winsum (Groningen) en van de cultuurtempel Kouwenbergs Kerkje in Aarle-Rixtel (Noord-Brabant). In 2015 was hij Helmonder van het jaar (hoewel hij nooit in Helmond heeft gewoond) en won hij ook de Brabant Bokaal, voor zijn verdiensten voor de Brabantse cultuur. Sinds begin januari 2019 is hij ereburger van Laarbeek, waaronder zijn geboortedorp Aarle-Rixtel valt. In 2018 en 2019 schreef hij de tekst van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Martje Wijers

Martje Wijers (1986) schrijft gedichten, treedt op en slamt.
Ze won o.a. de jaarfinales van de poëzieslag in Festina Lente en U-slam in 2016, Bellum Poetica in 2017 en 2018 en stond in de finale van het NK poetry slam in 2017 en 2018. Jurylid Fresku zei vorig jaar dat hij haar stem graag wilde opnemen op een cassettebandje om thuis te kunnen beluisteren. Daar is tot op heden nog niks van terecht gekomen. Martje woont in Amsterdam, waar ze werkt als docente Zweeds en Nederlands aan anderstaligen. Binnenkort promoveert ze op een proefschrift in de taalwetenschap aan de Universiteit van Gent.

Saranne

In het singer-songwriterlandschap duikt af en toe een stem op waar je niet omheen kunt. Saranne heeft zo'n stem: een geluid om eens goed voor te gaan zitten en voor je het weet, zit het in je hoofd. Sarannes melodieën zijn eenvoudig, maar geraffineerd en ze is hoorbaar beïnvloed door folk-, americana- en bluesvoorbeelden. Haar warme, diepe stem is apart, zuiver en vol emotie. De teksten zijn geïnspireerd op het leven en leunen naar de blues.

In ’t Hof

In ’t Hof is gitarist, zanger, liedjesschrijver en verhalenverteller. Zijn liedjes, in de traditie van Bob Dylan en Nederlandse troubadours zoals Alex Roeka en Maarten van Roozendaal, fonkelen in het schemerduister van alternatieve pop en kleinkunst. Liedjes over alledag met soms niet alledaagse teksten. Melodieuze luisterliedjes met Nederlandse teksten die er toe doen!

Marcel Rözer

Marcel Rözer is schrijver en journalist. En dagvoorzitter. En programmamaker. Dat is veel en hoe kun je dan ergens goed in zijn? Wat is zijn kracht, of zo u wilt zijn Unique Selling Point? Het antwoord luidt; vragen stellen en verhalen maken. Of beter nog; de juiste vragen stellen en de mooiste verhalen maken. Vragen die dingen duidelijk maker en verhalen die de vaak ingewikkelde werkelijkheid recht doen.


Wanneer: donderdag 26 maart 
Tijd: aanvang 20:30 uur zaal open 20:00 uur
Waar: Club Trianon Nijmegen
Kosten: € 5,00
Thema: Dorp en Stad

Dit vind je misschien ook leuk