Verslag: Reprise Van Monsterboek Hex In Beek

| Heyta Melssen

Wat hebben Rio de Janeiro, Beek en Beijing met elkaar gemeen? Welnu, het zijn de opeenvolgende plekken waar Thomas Olde Heuvelt neerstrijkt tijdens zijn internationale tournee ter promotie van zijn boek HEX. Dit veelgeprezen verhaal is inmiddels vertaald in 23 talen en uitgegeven in 26 landen. Een prestatie waar deze 35-jarige in Nijmegen geboren auteur nog best beduusd van is.

Maar Hotel Spijker in Beek dus, als tussenstop. Is dat logisch? Jazeker, want hier heeft Thomas zijn inspiratie opgedaan, wandelend met zijn oom over de Duivelsberg en luisterend naar diens spannende verhalen. Precies hier speelt het boek zich ook af. Heb je HEX gelezen, dan zal Beek nooit meer hetzelfde zijn.

Voor de internationale markt heeft Thomas het verhaal herschreven naar een niet bestaand dorpje in de Hudson Valley, een ruige streek aan de Amerikaanse oostkust. Een beter effect op de herkenning van de internationale lezer, omdat veel griezelige verhalen zich in die omgeving afspelen; de Valley geldt een beetje als de bakermat van de ‘gothic novel’. Het Nederlandse Beek ligt voor het buitenland misschien iets minder voor de hand. Maar de kracht van de Nederlandse HEX zit er - zeker voor Nijmegenaren - wel in dat je alle in het boek genoemde locaties kunt terugvinden.

Deze zondagmiddag, 17 juni 2018, heeft Thomas honderd lezers en lezeressen uitgenodigd om hen te vertellen over zijn buitenlandse avonturen. En vertellen kan hij als de beste. Ondanks zijn jetlag – hij is pas gisteravond teruggekomen uit Brazilië – zit Thomas er ontspannen bij en neemt alle tijd.

Zonder dikdoenerij vertelt hij over zijn ontmoetingen. Met George R. Martin bijvoorbeeld, de schrijver van de Game of Thrones-reeks, die hem waarschuwde voor het writers’ block en de druk die op een auteur wordt gelegd als hij succes heeft. Het lukt George Martin nog steeds niet om verder te schrijven dan deel 6, juist omdat zijn lezers er zo hard om roepen en de tv-serie zo’n succes is.

Afgelopen mei was Thomas te gast bij het literaire boekenfestival in Montpellier. Dit samen met 29 andere Nederlandstalige auteurs waaronder Herman Koch, die hem goede raad kon geven. Toen Het Diner internationaal doorbrak, maakte Koch hetzelfde mee als Thomas nu. Het boek gaat met je aan de haal en probeer dat maar eens bij te benen. De beste raad van Koch: ‘vergeet niet te genieten van alles wat je nu meemaakt!’

Dus dat doet hij, zoals in Brazilië. Daar had de uitgever, Dark Side Books, een enorme social media campagne opgezet, waarbij bekende Brazilianen een foto van zichzelf moesten toesturen, die vervolgens door Dark Side van ‘stitches’ werd voorzien en op instagram werd geplaatst. Voordat Thomas in het land arriveerde was het boek er al een enorme bestseller. Mensen stonden uren in de rij op hem te wachten, diverse lezers hadden tatoeages van de heks laten zetten. Hij kreeg een hotelkamer met uitzicht op de Copacabana, helemaal uitgevoerd in HEX-stijl en werd twee dagen lang onderworpen aan interviews, eveneens in een HEX-gestylede kamer. Maar de klap op de vuurpijl was wel het interview door een bekende vlogger.

Die heeft de gewoonte zijn gasten hapjes voor te zetten die hij in toenemende mate kruidt met scherpe pepersoorten. Van tevoren was hem verteld dat een bepaald pepertje (the death of Santa Claus) het hoogtepunt zou zijn, dus toen dat werd geserveerd haalde Thomas opgelucht adem maar het was een grapje. Het interview was pas halverwege. De peper, of eigenlijk de werkzame stof capsaïcine, heeft een merkwaardige uitwerking op het denkvermogen. Tegen het einde van het interview wist Thomas naar eigen zeggen geen zinnig woord meer uit te brengen, temeer omdat het enige blusmiddel bestond uit caipirinha, een sterke plaatselijke cocktail. De interviewer at en dronk weliswaar met hem mee, maar had het makkelijker omdat zijn vragen al vast stonden.

Tussen al het touren door vindt Thomas gelukkig ook nog tijd om verder te schrijven aan zijn nieuwe boek. Sterker nog, het is bijna af en hij verwacht dat het voorjaar 2019 in de winkels zal liggen. Vandaag leest hij voor de eerste keer voor publiek een hoofdstuk voor. We mogen er niets van verklappen, maar het belooft veel goeds. Dit boek speelt zich niet alleen in Nederland af, dus dat is alvast wat gemakkelijker voor de internationale markt.

Fotografie: Willem Melssen

Dit vind je misschien ook leuk