NFF Openingsfilm – Sweet Dreams + Inleiding

Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Sweet Dreams van regisseur en scenarist Ena Sendijarević is de openingsfilm van de 43e editie van het Nederlands Film Festival. Sweet Dreams is een satirisch drama over uiteenvallende familiebanden tijdens de ondergang van het Nederlandse kolonialisme in Indonesië. De film wordt ingeleid door schrijfster Suze Zijlstra.


Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Azis) een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders, begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen. Sweet Dreams comb…

Sweet Dreams van regisseur en scenarist Ena Sendijarević is de openingsfilm van de 43e editie van het Nederlands Film Festival. Sweet Dreams is een satirisch drama over uiteenvallende familiebanden tijdens de ondergang van het Nederlandse kolonialisme in Indonesië. De film wordt ingeleid door schrijfster Suze Zijlstra.


Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Azis) een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders, begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen. Sweet Dreams combineert meedogenloze satire en een uitbundige esthetiek in een verhaal over de ondergang van het Europese kolonialisme.

Regisseur Ena Sendijarević over Sweet Dreams: “Ik ben ontzettend vereerd dat mijn tweede speelfilm Sweet Dreams de openingsfilm van het Nederlands Film Festival is. Met deze satirische periodefilm over een Nederlands-Indonesische familie die probeert om te gaan met hun erfgoed, wilde ik invoelbaar maken hoe het koloniale verleden doorwerkt in onze huidige relaties met elkaar.”
Inleiding
Voorafgaand aan de film is er een inleiding door Suze Zijlstra. Zij zal ons meer vertellen over hoe het leven er voor vrouwen uitzag in voormalig Nederlands-Indië.

Suze Zijlstra is historicus en schrijver van De voormoeders. Een verborgen Nederlands-Indische familiegeschiedenis, waarin ze op zoek gaat naar de Aziatische en Europees-Aziatische vrouwen in haar familie, van de tijd van de VOC tot en met de migratie van haar grootouders naar Nederland na de dekolonisatie van Indonesië. Via haar voormoeders vertelt ze over de rol van vrouwen in de koloniale samenleving, en de manier waarop je meer te weten kan komen over hun levens.
Over Sweet Dreams
Ena Sendijarević (Take Me Somewhere Nice) regisseerde en schreef het scenario van de film Sweet Dreams. De cast bestaat uit Renée Soutendijk, Hayati Azis, Lisa Zweerman, Florian Myjer, Muhammad Khan, Hans Dagelet, Rio den Haas en Peter Faber. De speelfilm is geproduceerd door Lemming Film, in coproductie met Plattform Produktion, Film Ï Vast, Talamedia en in samenwerking met VPRO.
Het Nederlands Film Festival
Het Nederlands Film Festival ken je misschien van de Gouden Kalveren, maar er is nog veel meer! Van vrijdag 22 t/m vrijdag 29 september 2023 is het weer tijd voor het Nederlands Film Festival in Utrecht. Sweet Dreams is de openingsfilm van het NFF en draait vanaf donderdag 28 september in de bioscoop.

Prijzen

  • € 11,00

Hier vind je ons