Nino Gvetadze

Nino Gvetadze wordt geroemd om haar virtuositeit en haar inventiviteit. Haar muziek klinkt spontaan en oprecht. Voor Gvetadze is muziek een taal waarin zij de wereld schetst.

De Georgische pianiste opent dit concert met Zwei Rhapsodien van Johannes Brahms. Deze stukken behoren tot Brahms 

Nino Gvetadze wordt geroemd om haar virtuositeit en haar inventiviteit. Haar muziek klinkt spontaan en oprecht. Voor Gvetadze is muziek een taal waarin zij de wereld schetst.

De Georgische pianiste opent dit concert met Zwei Rhapsodien van Johannes Brahms. Deze stukken behoren tot Brahms’ langste eendelige stukken voor piano solo. Tijdens Brahms zoektocht naar zijn eigen, individuele stijl in de jaren 1860, componeerde hij verschillende variaties op thema’s van andere componisten. In Variatonen und Fuge über ein Thema von Händel uit 1861, haalde Brahms het barokke thema van Händel naar de romantiek. Romantisering is er ook na de pauze. In de Holbergsuite speelt Edvard Grieg met achttiende-eeuwse dansvormen. Hoewel het stuk vooral bekend is als orkestwerk, schreef Grieg het oorspronkelijk voor piano. Dat geldt eveneens voor Ma mère l’oye van Maurice Ravel, gebaseerd op de zeventiende-eeuwse sprookjes van Charles Perrault. Aanvankelijk instrumenteerde Ravel de vertellingen in 1910 voor piano quatre-mains, maar bewerkte het direct ook voor pianosolo en een jaar later voor orkest. Gvetadze eindigt de avond met de temperamentvolle en technisch uitdagende Rhapsodie Espagnole van Franz Liszt.

Georganiseerd door de Nijmeegse Stichting voor kamermuziek

Contact

Concertgebouw De Vereeniging
De Vereeniging Café-Restaurant
Keizer Karelplein 2 d
6511 NC Nijmegen
Plan je route

vanaf jouw locatie

Koop je tickets

Openingstijden

  • Woensdag 1 november 2023 om 20.15 uur

Prijzen

  • Personen met een handicap€ 35,00
  • Studenten€ 12,50

Hier vind je ons