Expositie Valkhof: Ceija Stojka - Oorlogsherinneringen van een Roma

Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Van 15 februari t/m 10 juni 2019 is in het Valkhof Museum de expositie Ceija Stojka (1933-2013) - Oorlogsherinneringen van een Roma, te bezoeken tijdens reguliere openingstijden.

Van 15 februari t/m 10 juni 2019 is in het Valkhof Museum de expositie Ceija Stojka (1933-2013) - Oorlogsherinneringen van een Roma, te bezoeken tijdens reguliere openingstijden.

Ceija Stojka

Ceija Stojka is tien jaar als ze met haar familie naar Auschwitz wordt gedeporteerd. In twee jaar tijd komt het Ro…

Lees verder

Van 15 februari t/m 10 juni 2019 is in het Valkhof Museum de expositie Ceija Stojka (1933-2013) - Oorlogsherinneringen van een Roma, te bezoeken tijdens reguliere openingstijden.

Ceija Stojka

Ceija Stojka is tien jaar als ze met haar familie naar Auschwitz wordt gedeporteerd. In twee jaar tijd komt het Roma meisje in drie concentratiekampen terecht, die ze wonderlijk genoe overleeft.  Jarenlang zwijgt Stojka over de Holocaust, maar vanaf haar 55ste begint ze zich te uiten. Ze schrijft talloze gedichten en teksten, waaronder het boek Wij leven in het verborgene. Ook maakt Stojka meer dan duizend schilderijen en tekeningen. Op onnavolgbare wijze brengt deze autodidact en veerkrachtige geest haar oorlogservaringen in beeld en maakt deze invoelbaar. Stojka vertelt daarmee niet alleen haar eigen verhaal als Roma kind, maar tegelijk ook het universele verhaal van het lijden van kinderen in oorlogstijd. In Nederland is Ceija Stojka nog nagenoeg onbekend. Museum Het Valkhof brengt daar verandering in met een uitgebreid overzicht van haar werk.

In de expositie zijn meer dan 100 kunstwerken bijeen gebracht die samen het verhaal van Stojka vertellen, van de vooroorlogse jaren tot de terugkeer naar het vrije leven. De werken over de drie
concentratiekampen vormen het hart van Stojka’s artistieke productie en van de tentoonstelling. Het zijn nachtmerrieachtige beelden vol prikkeldraad, rook, SS-ers, wind, sneeuw en kraaien. Sommige werken bestaan uit beeld én tekst en geven zo nog meer intensiteit aan de voorstelling. Ook is een deel uit de film Unter den Brettern hellgrünes gras (2005, Karin Berger) te zien, waarin Stojka vertelt over haar ervaringen, evenals schetsboeken, foto’s en documentatiemateriaal. De tentoonstelling is samengesteld door gastcuratoren Paula Aisemberg, Noëlig Le Roux, Xavier Marchand, met hulp van Nanda Janssen en was eerder te zien in La Friche Belle de Mai-Marseille, La Maison Rouge in Parijs en zal na Nijmegen doorreizen naar Museo Reina Sofía in Madrid. 

Kinderen van de oorlog
Ter nagedachtenis aan 75 jaar oorlogsdoden Nijmegen is tegelijkertijd de tentoonstelling Kinderen van de oorlog in Museum Het Valkhof te zien. Uitgangspunt voor de tentoonstelling is het fotoarchief van de Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen, waarin meer dan 200 kinderen opgenomen zijn. Een deel van hen krijgt een plek in de tentoonstelling. Zo zijn onder meer foto’s te zien van kinderen die omkwamen bij het bombardement op Nijmegen in februari 1944, Holocaust slachtoffers en kindsoldaten die de oorlog al dan niet overleven. Fotografe Annie van Gemert (1958) reageert op de historische foto’s met nieuw werk waarin hedendaagse kinderen die uit een oorlogssituatie komen, centraal staan. Op die manier zijn verleden en heden met elkaar verbonden, en wordt eens te meer duidelijk dat geweld van alle tijden is. Toch is de boodschap die Kinderen van de oorlog meegeeft een hoopvolle: door de dromen en plannen van de nieuwe generatie te verwoorden, is te zien hoe kinderen de kracht vinden om verder te gaan.

Lees minder

Contact

Adres:
Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB NIJMEGEN
Plan je route
Afstand:

Openingstijden

 • Let op: openingstijden kunnen afwijken tijdens feestdagen
 • ma: gesloten

Prijzen

 • 18 jaar en ouder - €12,50
  Jongeren t/m 12 jaar - gratis
  13 t/m 17 jaar - €6,25
  CJP, Cultuurkaart, studenten - €6,25
  Museumkaart - gratis
Ceija Stojka, Reizen in de zomer door de zonnebloemen, 1996, acryl op karton, collectie Meier, Wenen. foto © Célia Pernot

Hier vind je ons