Expositie Valkhof: Kinderen van de oorlog

Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Van 15 februari t/m 10 juni 2019 is in het Valkhof Museum de expositie Kinderen van de oorlog, te bezoeken tijdens reguliere openingstijden.

Van 15 februari t/m 10 juni 2019 is in het Valkhof Museum de expositie Kinderen van de oorlog, te bezoeken tijdens reguliere openingstijden.

De verschrikkingen van een oorlog raken ons het meest wanneer kinderen daarvan het slachtoffer zijn. De tentoonstelling …

Lees verder

Van 15 februari t/m 10 juni 2019 is in het Valkhof Museum de expositie Kinderen van de oorlog, te bezoeken tijdens reguliere openingstijden.

De verschrikkingen van een oorlog raken ons het meest wanneer kinderen daarvan het slachtoffer zijn. De tentoonstelling Kinderen van de oorlog maakt dit voelbaar aan de hand van verhalen over en ervaringen van Nijmeegse kinderen die getuige waren van langdurig oorlogsgeweld. Aan de hand van vijf thema’s, waaronder Joodse kinderen, Duitse kindsoldaten en het bombardement van 22 februari 1944 wordt het lot van kinderen in de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht. Kinderen die recent uit oorlogsgebied naar Nijmegen zijn gekomen, veelal uit Syrië, krijgen een gezicht in de serie foto’s die Annie van Gemert speciaal voor de tentoonstelling vervaardigde. Door heden en verleden te verbinden, verduidelijkt de tentoonstelling eens te meer dat niets ontziend geweld van alle tijden is. Uit de mond van de kinderen die dit onlangs hebben meegemaakt, klinkt desondanks een boodschap van hoop: zij hebben dromen en maken plannen voor de toekomst.

Een hoopvolle toekomst
De Nijmeegse fotograaf Annie van Gemert (1958) is uitgenodigd te reageren op de historische foto’s en verhalen. Zij fotografeerde hiervoor kinderen die vanuit oorlogsgebied een veilig heenkomen in
Nijmegen vonden. Deze kinderen delen hun dromen en toekomstplannen. Het verhaal dat zij vertellen is niet alleen dat van henzelf, maar tegelijk het universele verhaal van jonge mensen die een traumatische periode doormaakten. De tentoonstelling is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen Museum Het Valkhof, Stichting Beeldmix en Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen. Kinderen van de Oorlog opent aan het begin van een jaar waarin veel aandacht is voor de herdenking van het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944, in 2019 75 jaar geleden. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang tot het museum.

Lees minder

Contact

Adres:
Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB NIJMEGEN
Plan je route
Afstand:

Openingstijden

 • Let op: openingstijden kunnen afwijken tijdens feestdagen
 • ma: gesloten

Prijzen

 • 18 jaar en ouder - €12,50
  Jongeren t/m 12 jaar - gratis
  13 t/m 17 jaar - €6,25
  CJP, Cultuurkaart, studenten - €6,25
  Museumkaart - gratis
©Annie van Gemert, Syrische familie 3, 2018 / Stichting Beeldmix

Hier vind je ons